Entropion
(naar binnen gedraaide onderooglid)

Bij deze aandoening is het ooglid – meestal het onderooglid – naar binnen gekanteld, waardoor de wimpers het oppervlak van het oog aanraken met chronische irritatie tot gevolg.

Oorzaken

Seniele (leeftijdsafhankelijke) entropion

De spier, die het ooglid sluit, schuift hierbij over de onderooglidrand en kantelt daardoor de bindweefselachtige structuur, de tarsus genaamd, die het onderooglid stabiel tegen het oog aanhoudt, naar binnen. Uit deze positie kan de spier alleen maar worden bevrijd, als het ooglid naar beneden wordt getrokken.

Entropion door littekenvorming

Na verbranding, inwerking van zuren of na verwondingen kan er bij genezing littekenvorming ontstaan, waardoor het ooglid naar binnen wordt gekanteld. Ook laten soms bepaalde vormen van ontstekingen littekens na, die eenzelfde effect veroorzaken (trachoom, pemphigoid, Steven Johnson syndroom).

 

Symptomen 

Los van de oorzaak ontstaat er in meer of mindere mate irritatie aan het bind- en hoornvlies. Het door de wimpers veroorzaakte gevoel van een vuiltje in het oog kan lichtgevoeligheid, pijn en tranende ogen veroorzaken en, indien onbehandeld, een verstoring van het oogoppervlak door een bacteriële infectie.

 

Diagnostiek

Een oogarts kan event. zonder hulp van een spleetlamp de diagnose entropion stellen. Om de exacte oorzaak te bepalen dient ook het bindvlies aan de binnenkant van het ooglid te worden onderzocht, om aanwezigheid van littekenweefsel uit te sluiten, wat eveneens verantwoordelijk kan zijn voor het naar binnen kantelen.

 

Therapie

Om bij een patiënt op korte termijn de klachten te verminderen, kunnen tijdelijk oogzalven en traanvochtvervangende druppels worden voorgeschreven. Om het hoornvlies tegen de schurende wimpers te beschermen, kan event. een contactlens met antibiotica worden geadviseerd. Op langere termijn is het wenselijk om de functionele anatomie te herstellen.

Operatie

Het doel van de operatie is om het naar binnen kantelen op te heffen, zodat de wimpers niet meer over het oogoppervlak schuren. De uitgevoerde operatietechniek is afhankelijk van de oorzaak van de kanteling. In de meeste gevallen wordt de operatie poliklinisch m.b.v. plaatselijke verdoving uitgevoerd en duurt ca. 45 minuten. De genezing duurt ca. 4 weken. Soms heeft men het gevoel, dat men in de zijkant van het ooglid een vuiltje in het oog heeft, maar dit kan m.b.v. oogzalf en traanvloeistof vervangende druppels worden verzacht. Na ca. drie maanden is het oog genezen en de patiënt in de regel klachtenvrij.

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.

Het coronavirus
Hoe gaat Augenklinik Ahaus hiermee om?

Onze taak als zorgverlener is het om de zorg voor onze patiënten te waarborgen, zowel nu als in de toekomst. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de infectieketen te onderbreken, hebben wij extra maatregelen genomen. Wij nemen deze taak uitermate serieus en houden hierbij rekening met alle aanbevelingen van het Robert-Koch-Institut (RKI) op het gebied van uitgebreide hygiëne ter bescherming tegen het virus. Let op! In Duitsland is het dragen van een neus-mondkapje in openbare ruimtes verplicht. Kom daarom alleen met uw eigen mondmasker binnen.

MEER INFORMATIE