Skip links

Hoornvlies

Bijgewerkt op

13. okt 2022

Afwijkingen in het hoornvlies

qupte1 - Hoornvlies - Augenärzte Gerl & Kollegen

De noodzaak van behandelen van het hoornvlies kan verschillende oorzaken hebben. Naast hoornvlieslittekens door opgelopen verwondingen aan het oog, kunnen er ook hoornvliesdystrofieën optreden. Hoornvliesdystrofie uit zich in de regel door hoornvliesveranderingen aan beide ogen. Het hoornvlies wordt door de aantasting minder transparant, wat in veel gevallen leidt tot een afname van het gezichtsvermogen. Men gaat ervan uit, dat de aanleg voor hoornvliesdystrofie erfelijk is.

Oorzaken van hoornvliesveranderingen

Als een patiënt nog geen klachten heeft, dan wordt een aandoening aan het hoornvlies soms bij toeval ontdekt tijdens een andersoortig oogheelkundig onderzoek. Afzonderlijke hoornvliesaandoeningen hebben alle een andere oorzaak en manifesteren zich anders t.o.v. elkaar.

Normaal transparant hoornvlies

Normale transparente Hornhaut

Tot de vaakst voorkomende vormen van hoornvliesdystrofie behoren:

- dystrofie van Fuchs
- keratoconus
- map-dot-fingerprint dystrofie
- stromale dystrofie

Dystrofie van Fuchs

De aandoening Dystrofie van Fuchs komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dystrofie van Fuchs ontwikkelt zich aan beide ogen en neemt heel langzaam in omvang toe. Vroege stadia worden soms al vanaf het 30e levensjaar opgemerkt. Het gezichtsvermogen wordt meestal pas na het 50e levensjaar aangetast. Door sterke degeneratie van bepaalde cellen in het hoornvlies, wordt er minder water uit het stroma gepompt, wat tot zwellingen in het hoornvlies kan leiden. In een later stadium treden pijn, vertroebeling van de ogen en een afnemende visuele functie op.

hoornvliesdystrofie

Unklare Hornhaut mit Dystrophie

Map-Dot-Fingerprint dystrofie

Map-Dot-Fingerprint dystrofie is een verandering van de basale membraan van de bovenste laag van de hoornvliescellen. De verandering lijkt op een vingerafdruk. De aandoening kan tot chronische verslechtering van het zien, periodiek vertroebeld zien en pijn leiden.

Stromale Hoornvliesdystrofie

Bij Stromale Hoornvliesdystrofie is de middelste van de vijf hoornvlieslagen aangetast. Dit komt in drie vormen voor: takvormig, vlekvormig en granulair.

Lees meer

Keratokonus-BG

Keratoconus – Symptomen

Keratoconus is een voortschrijdende aandoening, waarbij het hoornvlies steeds dunner wordt. Hierdoor krijgt het de vorm van een kegel, terwijl normaal gesproken het hoornvlies de welving van een kogel behoort te hebben.

Lees verder »

Table of Contents

Explore
Drag