Skip links

Prematuren Retinopathie (ROP)

Bijgewerkt op

13. okt 2022

Netvliesafwijking vroeggeborenen (prematuren retinopathie)

Netvliesafwijking vroeggeborenen (prematuren retinopathie) is een netvliesaandoening die een te vroeg geboren baby kan treffen. Hoe lager het geboortegewicht en hoe langer de periode waarin zuurstof moest worden toegediend om de ademhaling te ondersteunen, hoe groter het risico.
Tijdens de embryonale ontwikkeling moeten de netvliesvaatjes eerst naar de rand van het netvlies groeien. Een zeker gebrek aan zuurstof leidt tot een gecontroleerde productie van vaatgroeifactoren (VEGF) en dus tot een gecontroleerde groeireactie.

Gesunde Netzhaut

Gezond netvlies

Normaal gesproken is deze groei pas 1 maand na de normale geboorte voltooid in de netvliesgebieden aan de temporale zijde. Bij premature baby's zijn de longen nog niet volledig ontwikkeld en daarom is het vaak nodig zuivere zuurstof aan de ademlucht toe te voegen. Deze zuurstoftoediening leidt echter tot een hogere zuurstofconcentratie in de weefsels - inclusief de netvliesgebieden die de vaten nog niet hebben bereikt. De VEGF-productie wordt stilgelegd en de vaatgroei stopt voorlopig.

Retinopathia praematurorum

Netvliesafwijking vroeggeborenen (prematuren retinopathie)

Na beëindiging van de zuurstoftherapie kan de vaatgroei echter zo ongecontroleerd zijn dat de vaatjes zich niet verder langs het netvlies verspreiden, maar tot in de glasvochtholte groeien. In het ergste geval kan dit leiden tot netvliesloslating. Daarom worden premature baby's gecontroleerd met een verwijde pupil totdat de normale ontwikkeling van de netvliesvaten voltooid is. Als prematuren retinopathie optreedt, kunnen de eerste stadia nog vanzelf overgaan, maar als een bepaalde mate van verandering wordt overschreden, is therapie nodig om netvliesloslating te voorkomen.

Vitrektomie

Pars plana vitrectomie

Naast conventionele lasertherapie, die een vermindering van de VEGF-productie bewerkstelligt door de netvliesgebieden die nog niet door vaten werden bereikt te scleroseren, kan ook gebruik worden gemaakt van geneesmiddelen die als VEGF-remmers werken en zo de ongecontroleerde groei afremmen. Als er al een netvliesloslating is opgetreden, worden netvliesoperaties (pars plana vitrectomie) uitgevoerd zoals bij een netvliesloslating.

Vroeggeboorte wordt op zich ook in verband gebracht met een verhoogd risico op andere oogveranderingen, met name hogere refractiefouten, strabisme en amblyopie, onafhankelijk van de aanwezigheid van retinopathie praematurorum. Daarom hebben premature kinderen vaker oogheelkundige controles nodig.

Lees meer

Diabetische Netzhautveraenderungen - Prematuren Retinopathie (ROP) - Augenärzte Gerl & Kollegen

Diabetes en het oog

Diabetes en het oog, diabetische retinopathie (netvliesaandoening) is vooral een aandoening van de kleine bloedvaten (capillairen) van het netvlies. De

Lees verder »

Table of Contents

Explore
Drag