Skip links

Netvliesoperatie

Pars Plana Vitrectomie (PPV)

Bij deze operatie wordt het glasachtig lichaam (corpus vitreum) uit het oog verwijderd. De vitrectomie wordt uitgevoerd via toegangen (ports) in de zogenaamde pars plana - een gebied van de oogwand waaronder zich geen netvlies of adervlies bevindt, en dat ver genoeg van de lens verwijderd is zodat andere structuren van het oog niet worden beschadigd.

Dr. med. Matthias Schmidt

Dr. med. Matthias Schmidt

Er zijn meerdere van dergelijke toegangen nodig, meestal drie. Eén toegang is verbonden met een flesje infuusvloeistof, de toevoer van deze oplossing houdt de intraoculaire druk constant. De andere twee toegangen zijn nodig voor een lichtbron en het instrument (vitrectoom, tang of dergelijke).

Vitrektomie

De lichtbron en het vitrectoom.

Laserbehandlung der Netzhaut

Netvlies laserbehandeling

Tegenwoordig wordt een PPV beschouwd als een minimaal invasieve - en dus zeer behoedzame - procedure vanwege de kleine afmetingen van de toegangen. Bovendien kunnen de prikkanalen van de toegangen naadloos worden gesloten.
Een PPV is noodzakelijk bij netvliesloslatingen, epiretinale gliose, maculaire gaatjes of - in zeer zeldzame gevallen - voor ernstige glasvochttroebelingen.

Het kan nodig zijn de glasvochtholte te vullen met iets anders dan een oogheelkundige vloeistofachtige infuusoplossing. Vooral bij netvliesloslatingen wordt het netvlies met gas of siliconen olie gevuld om het van binnenuit tegen de oogwand te drukken (endotamponade).
Als het netvlies met gas is gevuld, mag de patiënt tijdens de genezing niet op grote hoogte verblijven of met een vliegtuig reizen, omdat de gasbel onder de lagere atmosferische druk sterk zou uitzetten. Het gas wordt echter geleidelijk door het lichaam opgelost en vervangen door eigen oogwater.

Vitrektomie - Vitrectomie (netvliesoperatie) - Augenärzte Gerl & Kollegen

Het vullen met gas of siliconenolie.

Een siliconen olie endotamponade daarentegen kan niet uit zichzelf door het lichaam worden gereabsorbeerd, en moet dus via een andere operatie weer worden verwijderd.

Een PPV wordt meestal uitgevoerd onder algehele anesthesie en gaat gepaard met een opname van 3 nachten in onze kliniek.

Kliniekhotel

Als u gebruik maakt van onze overnachtingsmogelijkheden, wordt u van de rustruimte naar uw hotelkamer begeleid, waar u een noodarmbandje krijgt waarmee u te allen tijde contact kunt opnemen met het afdelingspersoneel. Ook voor uw lichamelijk welzijn wordt gezorgd. De eerste controle na de operatie vindt laat in de middag plaats in onze praktijkruimte.

Lees meer

Zorgverzekeraars Hintergrund

Prijzen Lifestyle-Behandelingen

Prijzen Prijzen vanaf 01.02.2024 Start KOSTEN OOGLASEREN EN LENSIMPLANTATEN Vooronderzoek € 195,00 FemtoLASIK € 4.999,00 Ooglaserbehandeling   voor beide ogen De prijzen voor ooglaserbehandelingen zijn

Lees verder »
Behandlung der Gewebeerschlaffung

Behandeling van glaucoom

Als oogdruppels niet meer worden verdragen of niet meer afdoende helpen, kunnen andere behandelingen worden toegepast. Welke Behandeling van glaucoom voor u het meest geschikt

Lees verder »

Table of Contents

Explore
Drag