Skip links

Retinopathie centralis serosa

Datum

13. okt 2022

Normale Makula

De gezonde macula

Retinopathie centralis serosa

Retinopathie centralis serosa (RCS) of chorioretinopathie centralis serosa (CCS) is een ophoping van vocht onder de zintuigcellenlaag van het netvlies. De oorzaken en mechanismen worden momenteel niet volledig begrepen, maar men vermoedt een gestoorde pompfunctie van het pigmentepitheel (RPE) onder de zintuiglijke cellen, die wordt veroorzaakt door een zwelling en overmatige permeabiliteit van de choroïdale vaten onder het getroffen gebied.

De ziekte, ook bekend als "managersziekte", komt vaker voor bij mannelijke patiënten van middelbare leeftijd en wordt vermoedelijk veroorzaakt door stress.

managers-disease
Retinopathia centralis serosa

Retinopathie centralis serosa

Typische symptomen zijn frequent eenzijdig verlies van gezichtsscherpte, het optreden van metamorfopsie (vervormd zicht) en de waarneming van groenachtige of grijsachtige vlekken in het gezichtsveld.

Het verloop en dus ook de behandeling kan heel verschillend zijn. Vaak verdwijnt het oedeem binnen 3 maanden zonder therapie of met stressvermijding of -vermindering.

Als het oedeem langer dan 3-4 maanden aanhoudt, spreekt men van de chronische vorm. Er bestaat geen uniforme, op studies gebaseerde en dus evidence-based therapie voor de chronische vormen. Therapie met VEGF-remmers is niet veelbelovend. Anderzijds kunnen therapieën met laserbehandelingen en fthotodynamische therapie van lagere intensiteit (PDT met lage dosis of halve intensiteit) worden overwogen. De inmiddels gevolgde aanpak met tabletbehandeling met aldosteronantagonisten (bv. spironolacton of eplerenon) is in de huidige verklaring van onze beroepsverenigingen verlaten wegens gebrek aan doeltreffendheid in gerandomiseerde studies.

Lees meer

Table of Contents

Explore
Drag