Skip links

Ooglidrandverzorging

Datum

07. sep 2022

Hygiënische ooglidrandverzorging

een belangrijke stap om ontstekingen te voorkomen

Ooglidrandverzorging – en van de meest voorkomende aandoeningen aan het oog zijn blepharitis, dit is een ontsteking van de ooglidrand en blepharoconjunctivitis, dit is een ontsteking van het bindvlies, meestal als gevolg van blepharitis.

Veranderingen aan het ooglid ontstaan vaak door een verstopping van de talgkliertjes (Meibomkliertjes), waarvan de uitgangen uitkomen op de ooglidrand.

eze talgkliertjes produceren een olieachtig secreet, de lipidelaag, die een belangrijk bestanddeel vormt van de traanfilm. Verstopping van de talgkliertjes leidt vaak tot een chronische ontsteking, die gepaard gaat met brandende en jeukende oogleden

Anatomie van het ooglid
Onderdelen van de traanfilm

Een gevolg van de verstoorde lipidelaag is een instabiele traanfilm met als symptomen: droge ogen, het gevoel zand in de ogen te hebben en tranende ogen.
Als uw oogarts u hygiënische ooglidrandverzorging voorschrijft, dan wordt de therapie gedurende de eerste weken ondersteund met oogdruppels of -zalf. Om de klachten, veroorzaakt door de instabiele traanfilm, te verzachten kunnen traanvochtvervangende druppels worden gebruikt.

4 stappen van ooglidhygiëne

1- Warme compressen

U legt gedurende 5 minuten een schone in vrij warm water gedrenkte en uitgewrongen doek op de gesloten ogen. Hierdoor wordt het olieachtige secreet in de verstopte kliertjes weer vloeibaar.

2- Ooglidmassage

Vervolgens drukt u met het wattenstaafje voorzichtig precies onder de wimpers op de huid van het onderooglid. Hierdoor wordt het geïnfecteerde secreet uit de kliertjes gedrukt. Dit herhaalt u langs de gehele ooglidrand. Bij het bovenooglid sluit u het oog en rolt u langs de gehele ooglidrand met een wattenstaafje van boven naar beneden naar de wimpers toe.

Lidmassage - Lidrandpflege
Reinigung I - Lidrandpflege

3- Reinigen I

Reinig nu de ooglidranden en verwijder alle korstjes in het gebied van de oogleden, vooral ook tussen de wimpers. Het best neemt u hiervoor vochtige wattenstaafjes - steeds een nieuw staafje per oog. Reinig daarna de buitenkanten van de oogleden, waarbij u het oog gesloten houdt.

4- Reinigen II

De ogen sluiten en de bovenoogleden van boven naar beneden schoonmaken. Nu trekt u het onderooglid iets naar beneden, waarna u met een vochtig wattenschijfje de ooglidranden schoon veegt.

Reinigung II

Lees meer

Intravitreale Injektionen IVOM - Ooglidrandverzorging - Augenärzte Gerl & Kollegen

Intravitreale injecties

IVOM (=Intravitreal Operative Medication Injection) is de injectie van een geneesmiddel in de glasvochtholte van het behandelde oog. Dit gebeurt via een zeer dunne canule

Lees verder »
Lid-operation

Ooglidcorrecties

Ooglidcorrecties door een oogarts
Augenklinik Ahaus is gespecialiseerd in cosmetische bovenooglidcorrecties (blefaroplastiek). De operatie wordt, na toediening van een kalmeringsmiddel, onder plaatselijke verdoving uitgevoerd.

Lees verder »
LASIK-TEST

LASIK-Test

U vraagt zich wel eens af, of de LASIK ooglaserbehandeling een geschikte behandelmethode voor u is,
om u refractiefout te corrigeren?
Doe dan

Lees verder »

Table of Contents

Explore
Drag