Skip links

Vetweefsel prolaps

Datum

31. aug 2022

Vetweefsel prolaps

Een vetweefsel prolaps in de oogholte ontstaat als het weefsel, dat de oogholte van de buitenste oogliddelen scheidt, instabiel is geworden. De oorzaak is meestal ouderdomsafhankelijk of erfelijk van aard, maar kan ook door slechte levensgewoontes zoals roken negatief worden beïnvloed. Het vetweefsel vormt een verdikking onder de rand van de onderoogleden of boven de rand van de bovenoogleden. Hierdoor kan een aanzienlijke zwelling ontstaan.

© Augenärzte Gerl & Kollegen

Symptomen

Een orbitale vetweefsel prolaps geeft geen klachten, maar kan patiënten om cosmetische redenen storen. Hoe wordt de diagnose vetweefsel prolaps gesteld? Ook hier is de diagnose een zichtdiagnose. Onderzocht wordt of het hierbij om vochtophoping gaat, die 's morgens groter is dan 's middags, of om een vetweefsel prolaps, die de hele dag dezelfde omvang heeft. Niet zelden is er ook sprake van een dermatochalasis.

Diagnostiek

Ook hier is de diagnose een zichtdiagnose. Onderzocht wordt of het hierbij om vochtophoping gaat, die 's morgens groter is dan 's middags, of om een vetweefsel prolaps, die de hele dag dezelfde omvang heeft. Niet zelden is er ook sprake van een dermatochalasis.

Operatie

Tijdens de operatie wordt de huid geopend en de spier die het oog sluit wordt gesplitst, om zo bij het septum te kunnen komen, dat de oogholte van de buitenste oogliddelen scheidt. In het septum wordt een opening gemaakt. De gewenste hoeveelheid vetweefsel wordt op de betreffende plaatsen weggenomen, waarna de anatomische functie wordt hersteld en de wond gesloten.

Lees meer

Dermatochalasis_prae

Dermatochalasis

Dermatochalasis is de medische term voor de door veroudering ontstane overtollige huid aan het boven- of onderooglid. Aan het bovenooglid spreekt men van een overhangend

Lees verder »

Wenkbrauw-Ptosis

Wenkbrauwptosis is de benaming voor een naar beneden hangende wenkbrauw. Door het hangen van de wenkbrauw ontstaat er een relatief huidoverschot aan het bovenooglid, waardoor

Lees verder »

Table of Contents

Explore
Drag