Maatschappelijke betrokkenheid

"Naast de medische uitdaging, die dergelijke projecten met zich meebrengen, is het vooral de enorme dankbaarheid van de geholpen mensen, die ons telkens weer motiveert en beloont."

Matthias Gerl MD oogarts en dr. Florian Kretz (FEBO)

Kunnen zien is meer dan het verwerken van licht tot het herkennen van personen, objecten en bewegingen. Voor veel mensen is kunnen zien van existentiële betekenis. Wie niet kan zien en niet wordt verzorgd kan nagenoeg niet overleven.

Wereldwijd leven ca 253 miljoen mensen met een visusbeperking en daarvan zijn 36 miljoen mensen blind. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO, 2017) zouden ca 80% van alle visusaandoeningen kunnen worden voorkomen, dan wel worden genezen. Door ontbrekende medische zorg ontvangen veel mensen, vooral in de armere landen, niet de noodzakelijke hulp om hen voor blind worden te behoeden.

Het tegengaan van vermijdbare blindheid staat bij de activiteiten van de non profit organisatie Augenärzte für die Welt, die in 2016 door de ondernemersgroep dr. Gerl & Kollegen werd opgericht, centraal. Inmiddels is de non profit organisatie een vast onderdeel van Augenärzte Gerl, Kretz & Kollegen, die nu het werk van oprichter dr. Ralf Gerl voortzet.

Onder de nieuwe leiding van Matthias Gerl MD oogarts en dr. Florian Kretz (FEBO), wil Augenärzte für die Welt zich met haar know-how en haar ervaringen inzetten in landen, waar de oogzorg achter blijft. Doel hierbij is om zoveel mogelijk getroffenen aan een betere visus te helpen, zodat zij weer zelfstandig aan het sociale en maatschappelijke leven kunnen deelnemen. Het behandelen van cataract, wat de hoofdoorzaak is van vermijdbare blindheid, behoort tot het primaire werkveld van de betrokken artsen.

Naast tertiaire preventie (operatieve behandeling) zet Augenärzte für die Welt zich ook in voor het opleiden en bijscholen van locale oogartsen en medisch personeel, om de voortgang van het werk te garanderen. Hiervoor worden inheemse artsen en assistenten op operatief gebied geschoold, zodat deze collega's ter plekke het werk tijdens de afwezigheid van hulpteams zelfstandig en met eigen verantwoordelijkheid kunnen voortzetten. Met deze multiplicator-strategie neemt de zelfverzorging toe en wordt de medische zorg voor de locale bevolking beter.

Elke steun is kostbaar. Wij zijn u zeer dankbaar als u het vrijwilligerswerk van Augenärzte für die Welt met een financiële gift zou willen ondersteunen.

Vermeld a.u.b. bij uw gift uw adres, zodat wij u een bevestiging van uw donatie kunnen toesturen. Alvast onze hartelijke dank hiervoor.

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.

Belangrijke informatie!

Met ingang van 1 mei 2021 is de toegang tot onze kliniek alleen nog met een negatieve corona test mogelijk.

Klik voor meer info over testlocaties in Duitsland op onderstaande button of plan direct een afspraak voor een corona sneltest.

Lees meer

Afspraak maken voor een gratis sneltest bij Chayns:

Afspraak testlocaties van Chayn

Afspraak maken voor een sneltest in Denekamp:

AFSPRAAK TESTSTRAAT IN DENEKAMP