Skip links

Keratoconus - Behandeling

Bijgewerkt op

13. okt 2022

qupte1 - Keratoconus - Behandeling​ - Augenärzte Gerl & Kollegen

Keratoconus is een voortschrijdende ziekte aan het hoornvlies, waardoor dit steeds dunner wordt en een kegelvormige welving krijgt.

Een dergelijke keratoconus kan slechts beperkt worden behandeld – er zijn echter verschillende mogelijkheden om de visusbeperkingen te corrigeren. Eerst wordt met brillenglazen begonnen. Neemt de aandoening toe, dan wordt overgegaan op contactlenzen. Met contactlenzen is een individuele correctie van een onregelmatig hoornvlies mogelijk. Ook kan hiermee in sommige gevallen de volle gezichtsscherpte worden hersteld.

Stabilisatie van het hoornvlies door Collageen-Crosslinking

Crosslinking wordt uitgevoerd om het hoornvlies te stabiliseren. Dit wordt bereikt door dwarsverbindingen op de weefselvezels (z.g. collageenvezels) van het hoornvlies aan te brengen. Doel van deze behandeling is een versteviging van het verzwakte hoornvlies door de combinatie van Vitamine B2 (Riboflavin) en UV-licht. De bestaande vorm van het hoornvlies kan door deze behandeling behouden blijven. Sommige patiënten spreken na de crosslinking van een verbetering van het zien. Hoe eerder er wordt behandeld, hoe gunstiger de prognose is om de bestaande gezichtsscherpte te behouden.

Opdat de substantie optimaal in de collageenvezels van het hoornvlies terechtkomt, wordt de buitenste beschermlaag van het hoornvlies voorzichtig weggehaald, waarna de Riboflavin wordt ingedruppeld. (Enkele dagen na de behandeling herstelt de beschermlaag vanzelf). Vervolgens worden de dwarsverbindingen aangebracht, door het hoornvlies 30 minuten lang met een speciaal hiervoor ontwikkeld UV-licht te bestralen. Aan het eind van de behandeling wordt een z.g. bandage contactlens op het oog geplaatst. Deze lens blijft enkele dagen op het oog en mag alleen door de behandelende arts worden verwijderd.

dr. med. (Univ. Bud.) Matthias Gerl - Chirurg

Hoornvliestransplantatie

Een laatste mogelijkheid om het gezichtsvermogen te verbeteren is een hoornvliestransplantatie. Hierbij wordt het aangetaste hoornvlies verwijderd en door een helder donor hoornvlies vervangen. Omdat een transplantatie een operatie is met behulp van lichaamsvreemd weefsel, blijven restrisico’s mogelijk, waaronder bijv. weefselafstoting. Vaak wordt pas twee jaar na de transplantatie een optimaal gezichtsvermogen bereikt.

Lees meer

Keratokonus-BG

Keratoconus – Symptomen

Keratoconus is een voortschrijdende aandoening, waarbij het hoornvlies steeds dunner wordt. Hierdoor krijgt het de vorm van een kegel, terwijl normaal gesproken het hoornvlies de welving van een kogel behoort te hebben.

Lees verder »
Hornhaut-BG

Hoornvlies

De noodzaak voor een behandeling van het hoornvlies kan verschillende oorzaken hebben. Behalve opgelopen beschadigingen met daardoor ontstane hoornvlieslidtekens kunnen er ook hoornvliesdystrofieën optreden.

Lees verder »

Table of Contents

Explore
Drag