Skip links

Traanwegen

Datum

27. jul 2022

Traanwegstenose bij pasgeborenen

Indien er bij een zuigeling de eerste 3 dagen na de geboorte een etterige bindvliesontsteking (eenzijdig of beide zijden) ontstaat en als het tranen na een antibiotische kuur niet verdwijnt, dan kan er sprake zijn van een aangeboren traanwegstenose. In dit geval moet er zo snel mogelijk een sondering van de traanwegen worden uitgevoerd, waarbij de vaak ontbrekende opening van de traanweg in de neusholte (het z.g. Hasner membraan) succesvol kan worden geopend.

photo

Andere traanproblemen bij zuigelingen en jonge kinderen

Een steeds terugkerende bindvliesontsteking bij zuigelingen en jonge kinderen kan ook een andere oorzaak hebben dan een afgesloten opening. Bij een traanwegsondering – indien nodig – is meestal een normale afvoer aanwezig. Een exacte verklaring voor een steeds terugkerende bindvliesontsteking kan niet altijd worden gegeven, omdat de oorzaak niet goed bekend is.

Mogelijk dat er zwellingen in het gebied van de slijmvliezen optreden, die een verstoorde functie van de traanafvoer veroorzaken.

Traanwegstenose bij volwassenen

photo

Pré-saccale traanwegstenose

Hierbij is de traanweg voor de uitmonding in de traanzak afgesloten. Correctie ervan is gecompliceerd. Meestal wordt geprobeerd om een siliconenbuisje, na het doorprikken van de afsluiting, in de traanwegen te plaatsen. Desalniettemin is het vaak moeilijk om een normale afvoer te verkrijgen.

Postsaccale Tränenweg-Stenose

Hier functioneert de afvoer van de uitmonding van de traanzak in de neusvleugel niet goed. Helaas helpt hier geen traanspoeling of het inbrengen van een siliconen buisje. Er moet operatief een nieuwe afvoer worden gemaakt. Deze operatie wordt in de regel door een KNO arts uitgevoerd. Bij deze operatie wordt van binnenuit een opening naar de traanzak gemaakt, waarbij tijdelijk een siliconen buisje wordt aangebracht.

Meer lezen

Altersveraenderungen am Lid - Traanwegen - Augenärzte Gerl & Kollegen

Leeftijd gerelateerd

Leeftijd gerelateerd Datum Start Leeftijd gerelateerd Contact & Afspraken Kontaktieren Sie unsNeem contact opContact usقم بالتواصل معنا Wij staan graag voor u klaar! Email:info@augenklinik.nl Tel.:085-88

Meer lezen »

Papillom

Een papilloom is een goedaardige woekering van huidcellen, die soms door virussen wordt veroorzaakt. Ze kunnen afzonderlijk, maar ook naast elkaar ontstaan en kunnen breed

Meer lezen »

Table of Contents

Explore
Drag