Skip links

Entropion

Datum

27. jul 2022

Entropion (naar binnen gedraaide onderooglid)

Bij deze aandoening is het ooglid – meestal het onderooglid – naar binnen gekanteld, waardoor de wimpers het oppervlak van het oog aanraken met chronische irritatie tot gevolg.

Oorzaken

Entropium prae © Augenärzte Gerl & Kollegen

Entropium prae © Augenärzte Gerl & Kollegen

Seniele (leeftijdsafhankelijke) entropion

De spier, die het ooglid sluit, schuift hierbij over de onderooglidrand en kantelt daardoor de bindweefselachtige structuur, de tarsus genaamd, die het onderooglid stabiel tegen het oog aanhoudt, naar binnen. Uit deze positie kan de spier alleen maar worden bevrijd, als het ooglid naar beneden wordt getrokken.

Entropion door littekenvorming

Na verbranding, inwerking van zuren of na verwondingen kan er bij genezing littekenvorming ontstaan, waardoor het ooglid naar binnen wordt gekanteld. Ook laten soms bepaalde vormen van ontstekingen littekens na, die eenzelfde effect veroorzaken (trachoom, pemphigoid, Steven Johnson syndroom).

Entropium post © Augenärzte Gerl & Kollegen

Entropium post © Augenärzte Gerl & Kollegen

Symptomen

Los van de oorzaak ontstaat er in meer of mindere mate irritatie aan het bind- en hoornvlies. Het door de wimpers veroorzaakte gevoel van een vuiltje in het oog kan lichtgevoeligheid, pijn en tranende ogen veroorzaken en, indien onbehandeld, een verstoring van het oogoppervlak door een bacteriële infectie.

Diagnostiek

Een oogarts kan event. zonder hulp van een spleetlamp de diagnose entropion stellen. Om de exacte oorzaak te bepalen dient ook het bindvlies aan de binnenkant van het ooglid te worden onderzocht, om aanwezigheid van littekenweefsel uit te sluiten, wat eveneens verantwoordelijk kan zijn voor het naar binnen kantelen.

Therapie

Om bij een patiënt op korte termijn de klachten te verminderen, kunnen tijdelijk oogzalven en traanvochtvervangende druppels worden voorgeschreven. Om het hoornvlies tegen de schurende wimpers te beschermen, kan event. een contactlens met antibiotica worden geadviseerd. Op langere termijn is het wenselijk om de functionele anatomie te herstellen.

Operatie

Het doel van de operatie is om het naar binnen kantelen op te heffen, zodat de wimpers niet meer over het oogoppervlak schuren. De uitgevoerde operatietechniek is afhankelijk van de oorzaak van de kanteling. In de meeste gevallen wordt de operatie poliklinisch m.b.v. plaatselijke verdoving uitgevoerd en duurt ca. 45 minuten. De genezing duurt ca. 4 weken. Soms heeft men het gevoel, dat men in de zijkant van het ooglid een vuiltje in het oog heeft, maar dit kan m.b.v. oogzalf en traanvloeistof vervangende druppels worden verzacht. Na ca. drie maanden is het oog genezen en de patiënt in de regel klachtenvrij.

Meer lezen

Wenkbrauw-Ptosis

Wenkbrauwptosis is de benaming voor een naar beneden hangende wenkbrauw. Door het hangen van de wenkbrauw ontstaat er een relatief huidoverschot aan het bovenooglid, waardoor

Meer lezen »
Fehlstellungen der Augenlider

Verkeerde stand Ooglid

Bij dit verschijnsel is het traanpuntje naar buiten gedraaid, terwijl dit normaal naar binnen wijst en tegen de oogappel aanligt, om de traanvloeistof in de

Meer lezen »

Vetweefsel prolaps

Een vetweefsel prolaps in de oogholte ontstaat als het weefsel, dat de oogholte van de buitenste oogliddelen scheidt, instabiel is geworden.

Meer lezen »

Table of Contents

Explore
Drag