Skip links

Epitheliaal plaveiselcarcinoom

Datum

27. jul 2022

Epitheliaal plaveiselcarcinoom

Epitheliale plaveiselcarcinomen komen, m.b.t. kwaadaardige tumoren in het ooglidgebied, met ca. 5 – 10% ten opzichte van basaliomen beduidend minder vaak voor. Ze groeien agressiever dan basaliomen en kunnen al in een vroeg stadium metastasen vormen. Hoofdoorzaak is UV-licht. Personen met een lichte huid worden er vaker door getroffen.

Symptomen

In het begin merkt een patiënt er weinig van. Epitheliale plaveiselcarcinomen ontwikkelen zich in het begin vrij onopvallend als een vaste en brede plaquelaag op de huid. Ze kunnen geel/bruin of huidkleurig zijn. Na verloop van tijd groeien ze vanuit de huid naar buiten of naar binnen. De tumoren doen geen pijn en kunnen licht bloeden.

Epitheliaal plaveiselcarcinoom

Diagnose

Zichtbaar verlies van wimpers in de ooglidrand of vervormingen van de huid kunnen een aanwijzing zijn voor een kwaadaardige tumor. De definitieve diagnostiek volgt na een operatie, waarbij het epitheliale plaveiselcarcinoom is weggenomen en dit weefsel door de patholoog microscopisch is onderzocht.

Operatie

Een dergelijke operatie moet worden uitgevoerd in een kliniek, waar men ervaring heeft met kwaadaardige tumoren en waar eventueel een bestralingsbehandeling kan volgen. Alleen zo kan een patiënt optimaal worden behandeld. Afhankelijk van de grootte van de weefselschade, die door een operatie kan ontstaan, kunnen cosmetische vervolgoperaties wenselijk zijn om de esthetiek te herstellen.

Meer lezen

Traenenwege - Epitheliaal plaveiselcarcinoom - Augenärzte Gerl & Kollegen

Traanwegen

Indien er bij een zuigeling de eerste 3 dagen na de geboorte een etterige bindvliesontsteking (eenzijdig of beide zijden) ontstaat en als het tranen na

Meer lezen »

Table of Contents

Explore
Drag