Skip links

Wenkbrauw-Ptosis

Datum

31. aug 2022

Wenkbrauw-Ptosis

Wenkbrauwptosis is de benaming voor een naar beneden hangende wenkbrauw. Door het hangen van de wenkbrauw ontstaat er een relatief huidoverschot aan het bovenooglid, waardoor een dermatochalasis kan toenemen.

© Augenärzte Gerl & Kollegen

Symptomen

Een ernstige wenkbrauwptosis kan tot uitval van het bovenste deel van het gezichtsveld leiden.

Diagnose

De diagnose bestaat uit een zichtdiagnose. De oogarts tilt de wenkbrauw op, zodat hij kan zien hoe sterk de invloed van de wenkbrauwptosis is op de hoeveelheid overtollige huid van het ooglid. Hij kan zo beoordelen of een dermatochalasisoperatie een positieve uitwerking op de wenkbrauwptosis heeft, of dat er een vervolgoperatie moet worden uitgevoerd, waarbij de wenkbrauw wordt opgetrokken.

Operatie

De operatie van een wenkbrauwprosis is gecompliceerd en kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Enerzijds is er de methode, waarbij boven de wenkbrauw een wigvormig stukje huid wordt weggenomen. De zichtbaarheid van het litteken, dat door de operatie ontstaat, is afhankelijk van de hoeveelheid littekenweefsel dat zich daarna vormt. Anderzijds kan er een sneetje onder de haargrens worden gemaakt, waarna het gehele voorhoofdsgebied wordt opgetrokken. Ook hier kan een litteken soms zichtbaar zijn. Bij twijfel sturen wij patiënten door naar een plastische chirurg, die gespecialiseerd is in gezichtschirurgie. De plastische chirurg beslist dan of bijv. een z.g. facelift de beste oplossing.

Lees meer

Dermatochalasis_prae

Dermatochalasis

Dermatochalasis is de medische term voor de door veroudering ontstane overtollige huid aan het boven- of onderooglid. Aan het bovenooglid spreekt men van een overhangend

Lees verder »

Wenkbrauw-Ptosis

Wenkbrauwptosis is de benaming voor een naar beneden hangende wenkbrauw. Door het hangen van de wenkbrauw ontstaat er een relatief huidoverschot aan het bovenooglid, waardoor

Lees verder »

Table of Contents

Explore
Drag