Skip links

Pachymetrie

Datum

27. jul 2022

Pachymetrie: Het meten van de dikte van het hoornvlies (glaucoom)

Bij patiënten met dunne of dikke hoornvliezen kunnen afwijkingen ontstaan tussen de gemeten en de werkelijke oogdruk. Hoe meer de dikte afwijkt van de doorsneedikte, hoe groter het verschil is tussen de gemeten oogdruk en de werkelijke.

Bij dunnere hoornvliezen wordt in de regel een lagere druk gemeten en bij dikkere een hogere. Deze afwijkingen kunnen ertoe leiden dat bijv. een beginstadium van glaucoom niet wordt herkend.

Door de dikte van het hoornvlies te meten, een z.g. pachymetrie, kunnen verkeerde vaststellingen tot een minimum worden beperkt. Met pachymetrie kunnen, o.a. door het gebruik van ultrageluid, ook gegevens m.b.t. optische coherentietomografie of Scheimpflug worden verkregen. Onze voorkeur gaat uit naar de Pentacam.

Meer lezen

Optomap

Optomap

M.b.v. de Optomap methode kan het netvlies, zonder het wijdstellen van de pupil, op afwijkingen worden gecontroleerd.

Meer lezen »
Spaltlampenfotographie - Haag Streit

Spleetlamp fotografie

Bij elke oogaandoening is het belangrijk om de diagnose en het verloop te documenteren. Omdat veel aandoeningen een sluipend karakter hebben, worden deze met behulp

Meer lezen »
Pentacam® HR

Pentacam®

Met een Pentacam® wordt de voorste oogkamer opgemeten. Dit wordt gedaan bij staar (cataract), hoornvliesaandoeningen en laser- en lenzenchirurgie.

Meer lezen »

Table of Contents

Explore
Drag