Skip links

Applanations-Tonometrie

Datum

27. jul 2022

Applanatie (non contact) tonometrie (glaucoom)

Bij applanatie tonometrie aan de spleetlamp (applanatie = afvlakken) wordt de contactdruk gemeten, die een meetapparaatje nodig heeft om het hoornvlies zo af te vlakken, dat er een oppervlak met een diameter van ca. 3 mm ontstaat.
De meetresultaten worden daarna gecorrigeerd aan de hand van de dikte van het hoornvlies.

Een vermoeden voor aanwezigheid van glaucoom ontstaat als er regelmatig een druk vanaf 22 mmHg wordt gemeten. Omdat de oogzenuw ook bij geringere drukwaarden al kan beschadigen, zijn aanvullende onderzoeken van de oogzenuw (HRT en OCT van de papil) aan te raden.

Meer lezen

Spaltlampenfotographie - Haag Streit

Spleetlamp fotografie

Bij elke oogaandoening is het belangrijk om de diagnose en het verloop te documenteren. Omdat veel aandoeningen een sluipend karakter hebben, worden deze met behulp

Meer lezen »
itrace-device

Aberrometrie

Aberrometrie wordt toegepast bij staar (cataract), hoornvliesaandoeningen en laser- en lenzenchirurgie. Met een aberrometer kunnen verschillende afwijkingen m.b.t. het gezichtsvermogen worden onderzocht en vastgesteld.

Meer lezen »
Pentacam® HR

Pentacam®

Met een Pentacam® wordt de voorste oogkamer opgemeten. Dit wordt gedaan bij staar (cataract), hoornvliesaandoeningen en laser- en lenzenchirurgie.

Meer lezen »

Augenklinik Ahaus

Erg bedankt

Het formulier is succesvol verzonden.

Table of Contents

Explore
Drag