Melanoom

Een melanoom komt zelden voor op de ooglidrand, maar kan bij optreden een dodelijk verloop hebben. Niet elke melanoom is, wat men wel zou vermoeden, gepigmenteerd. Ca. 50% is niet gepigmenteerd. Daarom is een melanoom niet altijd op eenzelfde manier te diagnosticeren.

 

Symptomen

Typisch voor melanomen zijn de diepbruine tot blauwzwarte zwellingen van de huid. Door hun verschillende manier van groeien en de daaruit voortkomende veranderingen, zoals erosies en korstvormingen, kunnen ze totaal van elkaar verschillen in kleur, vorm en grootte.

 

Diagnostiek

Een vermoeden van de aanwezigheid van een melanoom is reëel als de tumor nieuw is, binnen enkele weken in omvang toeneemt en qua kleur verandert. Als de randen niet glad zijn, de verandering asymmetrisch van vorm wordt, de kleur donker wordt of als er binnen in de haard een onregelmatigheid optreedt en de diameter meer dan 5 mm bedraagt, dan dient een patiënt met spoed een afspraak bij een dermatoloog of oogarts te maken. De genoemde verschijnselen en hoe te handelen gelden voor het gehele huidoppervlak van het lichaam.

 

Operatie

Een operatie dient, zoals ook bij een epitheliaal plaveiselcarcinoom het geval is, uitsluitend in daarvoor ingerichte klinieken te worden uitgevoerd.

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.

Het coronavirus
Hoe gaat Augenklinik Ahaus hiermee om?

Onze taak als zorgverlener is het om de zorg voor onze patiënten te waarborgen, zowel nu als in de toekomst. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de infectieketen te onderbreken, hebben wij extra maatregelen genomen. Wij nemen deze taak uitermate serieus en houden hierbij rekening met alle aanbevelingen van het Robert-Koch-Institut (RKI) op het gebied van uitgebreide hygiëne ter bescherming tegen het virus. Let op! In Duitsland is het dragen van een neus-mondkapje in openbare ruimtes verplicht. Kom daarom alleen met uw eigen mondmasker binnen.

MEER INFORMATIE