Chalazion (Hagelkorrel)

Bij een hagelkorrel zit de zwelling onder de huid van het ooglid. De zwelling ontstaat door de ophoping van secreet uit een meibomkliertje (talgkliertje). Deze kliertjes bevinden zich in de weefselplaat (tarsus) van het ooglid. Als het secreet gedurende langere tijd niet wordt afgevoerd, dan kapselt het lichaam de substantie in. Voor een deel is ook het uitgezette klierweefsel er oorzaak van, dat het secreet niet kan worden afgevoerd. Een hagelkorrel is onschuldig van aard en hoeft niet per se te worden verwijderd. Vaak gebeurt verwijdering van een hagelkorrel om cosmetische redenen.

 

Symptomen

Patiënten storen zich vaak om cosmetische redenen aan een duidelijk zichtbare hagelkorrel. In een enkel geval kan een diep zittende hagelkorrel een verandering in de breking van het licht veroorzaken (toename van astigmatisme), vooral als de hagelkorrel in het bovenooglid zit. Als een hagelkorrel door het bindweefsel heen breekt en op de oogappel schuurt, dan kan dit schuren tot irritatie van het hoornvlies leiden.

 

Diagnostiek

Een oogarts kan met zijn hand de pijnloze en compacte zwelling voelen, die (vaak) ook aan de tarsus vastzit. In het beginstadium kan het secreet onder lichte druk nog uit het betreffende ooglid worden gedrukt. Het wordt een patiënt sterk afgeraden om dit zelf thuis voor de spiegel te doen.

 

Therapie

Gedurende de eerste vier weken wordt geprobeerd om m.b.v. antibiotica en antiseptische oogdruppels of zalf de zwelling van de verdikte wanden van de afvoerkanaaltjes te behandelen, zodat het secreet weer wordt afgevoerd. Als dit niet lukt, dan kan een chirurgische ingreep volgen. Hierbij wordt het betreffende deel van het ooglid geopend, waarna de inhoud van de hagelkorrel wordt verwijderd. De operatie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd en duurt ca. 15 minuten. Elke verwijderde inhoud van een hagelkorrel moet pathologisch worden onderzocht, omdat in een zelden voorkomend geval een maligne tumor de oorzaak van een hagelkorrel kan zijn.

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.

Het coronavirus
Hoe gaat Augenklinik Ahaus hiermee om?

Onze taak als zorgverlener is het om de zorg voor onze patiënten te waarborgen, zowel nu als in de toekomst. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de infectieketen te onderbreken, hebben wij extra maatregelen genomen. Wij nemen deze taak uitermate serieus en houden hierbij rekening met alle aanbevelingen van het Robert-Koch-Institut (RKI) op het gebied van uitgebreide hygiëne ter bescherming tegen het virus. Let op! In Duitsland is het dragen van een neus-mondkapje in openbare ruimtes verplicht. Kom daarom alleen met uw eigen mondmasker binnen.

MEER INFORMATIE