Ptosis bovenooglid

(hangend ooglid)

 

Bij een ptosis aan het bovenooglid is meestal een ouderdomsafhankelijke verandering van de pees, die het ooglid omhoog moet houden, de oorzaak. Hierdoor kan de spier, die het ooglid omhoog moet houden het oog niet meer optimaal openen. Afhankelijk van de mate van de aandoening kan het bovenlid de pupil helemaal of gedeeltelijk bedekken.

Een ptosis wordt vaak met een dermotachalasis verwisseld. Bij een dermotachalasis wordt de pupil overlapt door overhangend verslapt huidweefsel. Bij een ptosis is een hangende bovenooglidrand de oorzaak.

 

Oorzaken

Een ptosis kan aangeboren zijn en vaak zijn beide ogen getroffen. Als in een dergelijk geval het zien door het afhangende ooglid wordt beperkt, dan kan bij uitzondering een operatie al in het eerste levensjaar plaatsvinden. Een ptosis kan ook het gevolg zijn van een neurologische afwijking of een spieraandoening. Wij denken hierbij aan oculaire spierdystrofie (erfelijke spieraandoening), myotonie (erfelijke spieraandoening – Curschmann-Steinert), chronische voortschrijdende oogspierverlamming (aandoening aan de mitochondrieën) of myasthenia gravis. Bij myasthenia, waarbij het oog is getroffen, kunnen de transportcellen van de zenuwen die de spieren aansturen, niet snel genoeg regenereren. Hierdoor kan de spier geen constante inspanning leveren. De spier wordt sneller moe. Een vermoeden hiervan wordt aan de hand van een zogenaamde Simpson test onderzocht. Indien de test positief is, dient neurologisch onderzoek plaats te vinden. Een operatie is bij de diagnose myasthenia niet zinvol.

 

Symptomen 

Afhankelijk van de mate waarin het bovenooglid overhangt, veroorzaakt de aandoening een beperking bij het zien. Het eerst wordt het bovenste deel van het gezichtsveld ingeperkt en in een later stadium ook het lezen. Patiënten proberen ter compensatie het voorhoofd te fronsen om zo het ooglid op te trekken, wat het ontstaan van fronsrimpels bevordert en op den duur hoofdpijn kan veroorzaken.

 

Diagnostiek

Bij een eenzijdige ptosis is de diagnose gemakkelijk met het blote oog te stellen. Bij een ptosis aan beide zijden is dit in het beginstadium moeilijker. Voor een juiste beoordeling moet de afstand tussen bovenlidrand en onderlidrand (= oogspleet) worden gemeten. Vervolgens wordt de functie van de ooglidheffer gemeten. Hierbij kijkt de patiënt zo ver mogelijk naar beneden en daarna zo ver mogelijk naar boven. De oogarts meet het verschil tussen de bovenooglidrand bij het naar beneden en naar boven kijken, terwijl hij, om een optimaal resultaat te krijgen, actief de voorhoofdsspier blokkeert. Bij de Simpson test kijkt de patiënt 60 seconden naar boven, waardoor het ooglid wordt opgetild. Zakt het ooglid in die tijd door het vroegtijdig optreden van vermoeidheid van de spier, dan is dit een aanwijzing voor myasthenia.

 

Operatie

Een dergelijke operatie is complex, omdat hierbij de pees moet worden gevonden, die tussen het bindvlies ligt (dat direct tegen het oog aanligt) en de spier die het oog sluit. Deze flinterdunne pees moet eerst, om te worden behandeld, worden gevonden en bloot gelegd. Daarna wordt de pees ingekort of gevouwen, zodat er weer een effectieve spiercontractie mogelijk is. De anatomische verhoudingen worden hiermee hersteld, waarna de wond wordt gesloten.

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.

Het coronavirus
Hoe gaat Augenklinik Ahaus hiermee om?

Onze taak als zorgverlener is het om de zorg voor onze patiënten te waarborgen, zowel nu als in de toekomst. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de infectieketen te onderbreken, hebben wij extra maatregelen genomen. Wij nemen deze taak uitermate serieus en houden hierbij rekening met alle aanbevelingen van het Robert-Koch-Institut (RKI) op het gebied van uitgebreide hygiëne ter bescherming tegen het virus. Let op! In Duitsland is het dragen van een neus-mondkapje in openbare ruimtes verplicht. Kom daarom alleen met uw eigen mondmasker binnen.

MEER INFORMATIE