Skip links

Dermatochalasis

Datum

31. aug 2022

Dermatochalasis

Dermatochalasis is de medische term voor de door veroudering ontstane overtollige huid aan het boven- of onderooglid. Aan het bovenooglid spreekt men van een overhangend ooglid, aan het onderooglid van een uitgezakt ooglid.

Symptomen

Dermatochalasis_prae voor
Dermatochalasis_post na

© Augenklinik Ahaus

Een beetje overtollige huid is voor patiënten in medisch of cosmetisch opzicht doorgaans geen probleem. Neemt de hoeveelheid overtollige huid toe, dan kan deze bij het bovenooglid de wimpers raken. Dit gewicht moet door de ooglidheffer voortdurend mee omhoog worden getild, wat bij veel patiënten 's avonds een vermoeid gevoel geeft. Pas in een later stadium beperkt de overtollige huid ook het gezichtsveld, met name de buitenzijde, waardoor men het gevoel heeft met oogkleppen op te lopen.

Diagnose

De diagnose bestaat uit een zichtdiagnose. Bij het oogonderzoek wordt eerst globaal de mate van de overtollige huid ingeschat. Als ook het gezichtsveld wordt beperkt, dan zal de oogarts een gezichtsveldonderzoek willen uitvoeren. Alhoewel een dermatochalasis niet moeilijk te herkennen is, dient de oogarts over veel ervaring te beschikken om de verschillende onderlinge combinaties die kunnen voorkomen: dermatochalasis, ptosis, wenkbrauwptosis en orbitale vetweefselprolaps, te herkennen en om een event. combinatie in een operatie te verhelpen. Zou slechts een probleem worden aangepakt (bijv. alleen de dermatochalasis), dan blijven de andere klachten bestaan.

Operatie

Meestal betreft het een cosmetische operatie en bij uitzondering is er sprake van een medische indicatie. Het gebied met de overtollige huid wordt voor de operatie gemarkeerd. Tijdens de operatie wordt het teveel aan huid volgens plan verwijderd, waarna de wond wordt gehecht.

Lees meer

Dermatochalasis_prae

Dermatochalasis

Dermatochalasis is de medische term voor de door veroudering ontstane overtollige huid aan het boven- of onderooglid. Aan het bovenooglid spreekt men van een overhangend

Lees verder »

Wenkbrauw-Ptosis

Wenkbrauwptosis is de benaming voor een naar beneden hangende wenkbrauw. Door het hangen van de wenkbrauw ontstaat er een relatief huidoverschot aan het bovenooglid, waardoor

Lees verder »

Table of Contents

Explore
Drag