Skip links

Hangende oogleden

Datum

27. jul 2022

Hangende oogleden corrigeren

Overtollig huidweefsel van het boven- of onderooglid wordt een blefarochalasis genoemd. Dit natuurlijke verouderingsproces is meestal vanaf ca. 40 jaar zichtbaar. Vetweefsel, dat vanuit de oogholte naar voren komt en wenkbrauwen, waarvan de stand zich enigszins naar beneden verplaatst, kunnen optisch een blefarochalasis versterken.

Patiënten klagen vaak over een subjectief ervaren vermoeide gezichtsuitdrukking. Als door de overhangende oogleden het gezichtsveld vermindert, dan probeert de patiënt dit vaak te verhelpen door het voorhoofd te fronsen. Hierdoor onstaan fronsrimpels. Bovendien kan constant fronsen zeer vermoeiend zijn en hoofdpijn veroorzaken.

Een conservatieve therapie is nog niet mogelijk, maar een blefarochalasis kan succesvol operatief worden behandeld.

De Behandeling

Bij een chirurgische ooglidcorrectie, een blefaroplastiek, wordt met inachtneming van het spier- en zenuwweefsel, onder locale verdoving overtollig huidweefsel verwijderd. Vervolgens worden de wondranden met een zeer fijne hechtdraad gehecht. In de regel worden, voor behoud van de symmetrie in het gezicht, beide ogen tegelijk behandeld. De operatie duurt ongeveer 60 minuten. Het verwijderen van de hechtingen vindt na 7 tot 10 dagen tijdens een nacontrole plaats.

Schlupflider und Hängelider

Is er tevens sprake van overtollig vetweefsel, dan kan dit tegelijkertijd worden verwijderd. Indien ook een wenkbrauwlift gewenst is, dan raden wij aan om deze handeling tijdens een volgende operatie uit te voeren.

Bijwerkingen en risico's

Een blefaroplastiek is een chirurgische ingreep waaraan weinig risico’s verbonden zijn.
De meest voorkomende bijwerkingen zijn zwellingen en blauwe plekken in het gebied van het ooglid. Meestal is er na een week nog een lichte zwelling te zien. De blauwe plekken zijn na ca. twee weken verdwenen.
<br Een zeer zelden optredende complicatie is het ontstaan van irritatie door het gebruik van het locale verdovingsmiddel. Dit kan snel worden verholpen met een antibiotische zalf. Heel soms ontstaat er overmatige vorming van lidtekenweefsel, wat tot een veranderde stand van het ooglid kan leiden.

Na de operatie

Wij raden patiënten aan om de ingreep klinisch, met een overnachting in onze kliniek, uit te laten voeren. Door optimale verzorging tijdens de eerste 24 uur na de operatie herstellen de oogleden sneller. Het verwijderen van de hechtingen gebeurt poliklinisch tijdens een nacontrole.

Kosten

Een ooglidcorrectie kan bij een medische indicatie mogelijk vanuit de basisverzekering worden vergoed. Daar zijn wel enkele criteria aan verbonden en moet deze operatie van tevoren aangevraagd worden bij uw zorgverzekeraar.

Meer lezen

Veraenderung der Haut - Hangende oogleden - Augenärzte Gerl & Kollegen

Huidverandering

Ondanks een gezonde levensstijl en een optimale verzorging van de huid, kunnen er in de loop der jaren huidveranderingen ontstaan.

Meer lezen »

Table of Contents

Explore
Drag