Ptosis onderooglid

 

In de meeste gevallen is een ouderdomsafhankelijke verslapping door verminderde functie van de onderste lidbandjes de oorzaak. Het afhangende ooglid verhindert een rechtstreekse traanafvoer naar het traanpuntje aan de kant van de neus. Bovendien is door de ontbrekende steun voor de spiercontractie de pompwerking (in het gebied van het traanpuntje) verminderd. Een ptosis van het onderooglid gaat niet zelden gepaard met een ectropion of kan na verloop van tijd tot een ectropion leiden.

 

Symptomen 

Door een verstoorde traanafvoer worden tranen niet meer effectief naar het traanpuntje gevoerd, waardoor het oog gaat tranen. Bovendien leidt een grotere oogspleet tot een vergroot oogoppervlak, met verhoogde verdamping van de traanvloeistof tot gevolg.

Het permanente tranen en de irritatie die het afvegen van de tranen veroorzaakt, kunnen huidirritaties veroorzaken. Dit heeft weer jeuk en een verhoogde kans op infectie tot gevolg.

 

Diagnostiek

De ooglidrand ligt normaal gesproken bij het rechtuit kijken onder tegen de rand van het hoornvlies aan, ter hoogte van het zichtbare regenboogvlies (iris). Als het ooglidbandje niet meer stevig genoeg is, dan hangt het ooglid zichtbaar onder de onderrand van het hoornvlies. Tussen de iris en de ooglidrand zijn, afhankelijk van de mate van de verslapping, enkele millimeters bindvlies te zien.

 

Operatie

Het doel van de operatie is om het buitenste lidbandje weer te fixeren, waardoor de traanafvoer en de pompwerking worden hersteld. Hiervoor wordt in de zijkant van het ooglid een sneetje gemaakt. Het onderooglid wordt aansluitend onder lichte spanning aan de huid van het bot of aan het stompje van het ooglidbandje bevestigd. De anatomische verhoudingen worden hersteld en de wond wordt dichtgemaakt. De operatie wordt onder plaatselijke verdoving uitgevoerd en de duur van de operatie bedraagt ca. 20 minuten.

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.

Het coronavirus
Hoe gaat Augenklinik Ahaus hiermee om?

Onze taak als zorgverlener is het om de zorg voor onze patiënten te waarborgen, zowel nu als in de toekomst. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de infectieketen te onderbreken, hebben wij extra maatregelen genomen. Wij nemen deze taak uitermate serieus en houden hierbij rekening met alle aanbevelingen van het Robert-Koch-Institut (RKI) op het gebied van uitgebreide hygiëne ter bescherming tegen het virus. Let op! In Duitsland is het dragen van een neus-mondkapje in openbare ruimtes verplicht. Kom daarom alleen met uw eigen mondmasker binnen.

MEER INFORMATIE