Scheelzien
- Behandelingen van strabisme-

Meer behandelingen

Scheelzien (strabismus) is een constante of regelmatige scheefstand van de ogen – linker en rechter oog kijken niet in dezelfde richting.

Scheelzien is meer dan een schoonheidsfoutje

Mensen, die scheelzien lijden niet alleen onder de uiterlijk zichtbare afwijking: een nog grotere belasting zijn de door het scheelzien veroorzaakte visuele beperkingen. Scheelzien is meer dan een schoonheidsfoutje, het belemmert ook het zien. Hoe vroeger scheelzien ontstaat en hoe later het door een oogarts wordt behandeld, hoe ernstiger de visuele beperking kan worden. Na de leeftijd van ca. 6 jaar vermindert aanzienlijk de kans op herstel. Scheelziende baby’s, peuters en kleuters dienen in een zo vroeg mogelijk stadium te worden behandeld.

Om de ruimte om ons heen goed waar te kunnen nemen, moeten beide ogen in dezelfde richting kijken. In elk oog ontstaat een beeld, dat zich miniem van het andere oog onderscheidt. Beide beelden worden in de hersenen samengevoegd tot een driedimensionale indruk. Bij scheelzien is het verschil tussen beide beelden zo groot, dat de hersenen deze niet meer tot een beeld kunnen samenvoegen. Hierdoor ontstaan de storende dubbelbeelden.

Goede genezingkansen bij vroegtijdige behandeling

Kinderlijke hersenen kunnen dubbelbeelden omzeilen, doordat de hersenen de door het scheelziende oog gestuurde beelden onderdrukt. Dit kan ernstige gevolgen hebben: het oog dat niet wordt gebruikt, wordt na verloop van tijd zwakker (amblyoop). Zonder behandeling ontwikkelen ca. 90% van alle scheelziende kinderen een eenzijdige amblyopie. Als deze scheelziensafwijking niet op tijd wordt ontdekt en behandeld, dan blijft dit de rest van het leven bestaan.

Het kind zal nooit meer leren om met beide ogen of zelfs driedimensionaal te zien. Een vroegtijdige behandeling kan amblyopie zo goed als voorkomen of genezen. Meestal wordt hiermee ook het ruimtelijk zien hersteld.

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.

 

Geachte patiënt(e),

onze taak als zorgverlener is het om de zorg voor onze patiënten te waarborgen, zowel nu als in de toekomst. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de infectieketen te onderbreken, hanteren wij de 3 G-maatregel:

G voor Gevaccineerd
G voor Getest
G voor Genezen


Lees meer

Neem daarnaast volgende basisregels in acht:

Afstand:                 Hou 1,5 m afstand.
Hygiëne:                Ga uw handen desinfecteren.
Mondkapjesplicht: Draag een FFP-2- of medisch mondkapje.