Skip links

Oogzorg in Oeganda

Oogzorg in Oeganda

„Zeven jaar intensief opbouwwerk“. In 2017 is de oogkliniek in Kasana door haar oprichter dr. Ralf Gerl aan de locale autoriteiten overgedragen. In zeven jaar tijd zijn hier door de inzet van oogartsen van Augenklinik Ahaus meer dan 1000 patiënten geopereerd.
Maatschappelijk engagement sinds 1990

Wereldwijd oogheelkundige zorg – Hulp bij zelfvoorziening

Sinds 1990 is dr. Ralf Gerl, oprichter van Augenklinik Ahaus, samen met zijn team als vrijwilliger werkzaam in enkele landen, waar oogheelkundige zorg vaak zo goed als onbereikbaar is. Zijn motivatie omschrijft dr. Gerl als volgt: „Uit eigen ervaring en uit de dagelijkse praktijk weet ik, hoe belangrijk het in het leven is om goed te kunnen zien. Doel van mijn inzet is, dat gebieden waar wij werkzaam zijn, na verloop van tijd zichzelf kunnen helpen“.

Uganda-Team_Patienten

Opbouw Oogcentrum in Oeganda

Medewerkers uit verschillende disciplines, soms zelfs een groep van 10 personen, reisden sinds 2011 zeven maal naar Oeganda, om daar oogheelkundige zorg op te bouwen. Sinds 2017 beschikt het door de vereniging „Augenärzte für die Welt“, (Oogartsen voor de wereld) (voormalige UHECA) opgestarte oogcentrum over een moderne uitrusting. Met hulp uit Duitsland werden nieuwe gebouwen gebouwd, zonnepanelen geïnstalleerd, operatieruimtes met sterilisatiemogelijkheid ingericht en moderne diagnostische instrumenten aangeschaft. Vijf geschoolde optometristen, diverse verpleegkundige assistentes en opticiens werken het hele jaar door in het nieuwe oogcentrum. De Duitse oogartsen zullen ook in de toekomst bij de kliniek in Kasana/Oeganda betrokken blijven en Oegandese oogartsen bijscholen. „De organisatorische planning en de samenwerking met locale mensen verloopt goed. De op inlandse opticiens, optometristen en oogartsen toegespitste multiplicator strategie heeft goed gewerkt“, laat dr. Gerl weten. „Wij hebben een goede basis gecreëerd, die de komende jaren kan worden uitgebouwd“.

Hulp voor Cambodja

In oktober 2017 reisde een delegatie van „Augenärzte für die Welt“ (Oogartsen voor de wereld) naar Cambodja, waar in samenwerking met de „Cambodia International Sight Association“ (CISA) arme bevolkingsgroepen van oogheelkundige zorg worden voorzien.

Persfoto's "Engagement in Oeganda"

Contact en afspraken

Kontaktieren Sie unsNeem contact opContact usقم بالتواصل معنا

Wij staan graag voor u klaar!

Email:
info@augenklinik.nl

Tel.:
085-88 82 288

Table of Contents

Explore
Drag