Refractieafwijkingen

Vergelijking menselijk oog en camera
Het menselijk oog lijkt op een camera: de samenwerking van het hoornvlies, de pupil en de ooglens is, als bij een cameraobjectief, verantwoordelijk voor de scherpte van de beelden.

Het gezonde oog

Goed kunnen zien betekent levenskwaliteit. Augenklinik Ahaus is erin gespecialiseerd, om het gezichtsvermogen van patiënten waar mogelijk te behouden. Hoe kunnen wij goed zien? Licht van buiten komt ons oog binnen en wordt door het hoornvlies en de ooglens gebroken. Hierdoor worden de lichtstralen op het netvlies gebundeld en in elektrische impulsen omgezet. Via de oogzenuw worden deze signalen in de hersenen aan het centrum voor het zien doorgegeven. Uit de informatie van beide ogen wordt een driedimensionaal beeld gevormd.

Bij een oog, dat in de verte goed zonder bril kan zien, ligt het brandpunt van de lichtstralen, die door het hoornvlies en de ooglens worden gebroken, precies op het netvlies. De beelden zijn helder, duidelijk en contrastrijk. Het systeem van hoornvlies – glasvocht – netvlies kan alleen een dergelijk beeld creëren als de oogappel precies de vorm van een kogel heeft. Alleen dan valt het brandpunt van de lichtstralen op het netvlies.

Vormen van Refractiefouten 

Bijziendheid

Ziet u voorwerpen in de verte zonder bril onscherp en kunt u verkeersborden pas lezen tijdens het voorbij rijden? Dan lijdt u aan bijziendheid. De oorzaak is meestal een te lange oogappel – het oog heeft hier niet de ideale kogelvorm. Het brandpunt van de binnenkomende lichtstralen ligt voor het netvlies.

Lees meer

Verziendheid

Gaat lezen zonder een bril moeizaam en lijdt dit niet zelden tot hoofdpijn? Dan bent u verziend. Het brandpunt van de door het hoornvlies en de ooglens gebroken lichtstralen ligt achter het netvlies, waardoor er geen scherpe afbeelding op het netvlies ontstaat.


Lees meer

Astigmatisme

Ziet u bij zwarte letters op een witte ondergrond grijze schaduwen of zijn de letters vervormd?
Dan heeft u een hoornvliesverkromming, ook wel astigmatisme genoemd. Deze afwijking ontstaat als het hoornvlies ellipsvormig is.Lees meer

Presbyopie

De mogelijkheid om het oog voor dichtbij “scherp te stellen” wordt vanaf ca. 45 jaar steeds minder. Ook normaalzienden, die eerder nooit een bril nodig hadden, hebben vanaf die tijd een leesbril nodig. Deze refractieafwijking treft vroeg of laat alle volwassenen.

Lees meer

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.