Hoornvlies (cornea)
- Afwijkingen in het hoornvlies -

De noodzaak van behandelen van het hoornvlies kan verschillende oorzaken hebben. Naast hoornvlieslittekens door opgelopen verwondingen aan het oog, kunnen er ook hoornvliesdystrofieën optreden. Hoornvliesdystrofie uit zich in de regel door hoornvliesveranderingen aan beide ogen. Het hoornvlies wordt door de aantasting minder transparant, wat in veel gevallen leidt tot een afname van het gezichtsvermogen. Men gaat ervan uit, dat de aanleg voor hoornvliesdystrofie erfelijk is.

Oorzaken van hoornvliesveranderingen   

Als een patiënt nog geen klachten heeft, dan wordt een aandoening aan het hoornvlies soms bij toeval ontdekt tijdens een andersoortig oogheelkundig onderzoek. Afzonderlijke hoornvliesaandoeningen hebben alle een andere oorzaak en manifesteren zich anders t.o.v. elkaar.

Tot de vaakst voorkomende vormen van hoornvliesdystrofie behoren:

  • dystrofie van Fuchs
  • keratoconus
  • map-dot-fingerprint dystrofie
  • stromale dystrofie

De aandoening Dystrofie van Fuchs komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dystrofie van Fuchs ontwikkelt zich aan beide ogen en neemt heel langzaam in omvang toe. Vroege stadia worden soms al vanaf het 30e levensjaar opgemerkt. Het gezichtsvermogen wordt meestal pas na het 50e levensjaar aangetast. Door sterke degeneratie van bepaalde cellen in het hoornvlies, wordt er minder water uit het stroma gepompt, wat tot zwellingen in het hoornvlies kan leiden. In een later stadium treden pijn, vertroebeling van de ogen en een afnemende visuele functie op.

Belangrijke informatie over Keratoconus vindt u onder de link Keratoconus Keratoconus.

Map-Dot-Fingerprint dystrofie is een verandering van de basale membraan van de bovenste laag van de hoornvliescellen. De verandering lijkt op een vingerafdruk. De aandoening kan tot chronische verslechtering van het zien, periodiek vertroebeld zien en pijn leiden.

Bij Stromale Hoornvliesdystrofie is de middelste van de vijf hoornvlieslagen aangetast. Dit komt in drie vormen voor: takvormig, vlekvormig en granulair.

Oogaandoeningen

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.

 

Geachte patiënt(e),

onze taak als zorgverlener is het om de zorg voor onze patiënten te waarborgen, zowel nu als in de toekomst. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de infectieketen te onderbreken, hanteren wij de 3 G-maatregel:

G voor Gevaccineerd
G voor Getest
G voor Genezen


Lees meer

Neem daarnaast volgende basisregels in acht:

Afstand:                 Hou 1,5 m afstand.
Hygiëne:                Ga uw handen desinfecteren.
Mondkapjesplicht: Draag een FFP-2- of medisch mondkapje.