Forie/Heteroforie

Heteroforie is de medische uitdrukking voor latent, wat inhoudt; verborgen scheelzien. Er bestaan horizontale en verticale vormen en de minder vaak voorkomende cyclodeviatie. Heteroforie zonder klachten wordt ook wel normoforie of asymptomatische heteroforie genoemd; heteroforie met klachten heet parthoforie of symptomatische heteroforie. De vaardigheid van de mens om scheelzien zelf te corrigeren heet compensatie. De vaardigheid om bij heteroforie te compenseren kan van mens tot mens verschillen. De een kan relatief grote scheelziensafwijkingen zonder problemen compenseren, terwijl de ander zelfs bij gering scheelzien klachten ondervindt. De mate van scheelzien hoeft daardoor niet bepalend te zijn voor het klachtenbeeld.

  • Esoforie = latent scheelzien naar binnen
  • Exoforie = latent scheelzien naar buiten
  • Verticale forie = de ogen staan op ongelijke hoogte (het ene oog staat hoger dan het andere)
  • Cycloforie = latent scheelzien, waarbij het oog naar buiten of naar binnen kantelt
omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.

Het coronavirus
Hoe gaat Augenklinik Ahaus hiermee om?

Onze taak als zorgverlener is het om de zorg voor onze patiënten te waarborgen, zowel nu als in de toekomst. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de infectieketen te onderbreken, hebben wij extra maatregelen genomen. Wij nemen deze taak uitermate serieus en houden hierbij rekening met alle aanbevelingen van het Robert-Koch-Institut (RKI) op het gebied van uitgebreide hygiëne ter bescherming tegen het virus. Let op! In Duitsland is het dragen van een neus-mondkapje in openbare ruimtes verplicht. Kom daarom alleen met uw eigen mondmasker binnen.

MEER INFORMATIE