Maculadegeneratie
- Vormen en behandeling -

De macula is de plek op het netvlies waarmee het scherpst wordt gezien, omdat daar de grootste dichtheid aan gevoelscellen aanwezig is. Met het toenemen van de leeftijd zetten zich daar stofwisselingsresten af, die de functie van de macula kunnen aantasten. Bij een voortgeschreden aandoening worden de gevoelscellen niet optimaal verzorgd waardoor deze kunnen afsterven. Een vroegtijdige ontdekking in combinatie met een passende behandeling kan het gezichtsvermogen redden.

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)

Bij maculadegeneratie kunnen we de droge en de natte vorm onderscheiden. Met ca. 85 % komt de droge vorm veruit het vaakst voor. Hierbij verdwijnen na verloop van jaren de lichtgevoelige cellen op het netvlies, waardoor er langzaamaan een verslechtering van het zien optreedt, terwijl de vaardigheid om op leesafstand te zien meestal blijft. Werkzame behandelingsmogelijkheden zijn tot nu toe nog niet bekend.

De natte vorm van maculadegeneratie komt aanzienlijk minder vaak voor, maar is veel ingrijpender. Hierbij groeien inferieure bloedvaten in het netvlies. De wanden van de bloedvaten lekken vloeistof en bloeddeeltjes. Hierdoor ontstaat vaak een verlittekening en een vernietiging van de gevoelige zenuwlaag van het netvlies. Door deze vorm kan er binnen een korte tijd een aanzienlijk verlies van het gezichtsvermogen optreden.

Meer behandelingen

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.

 

Geachte patiënt(e),

onze taak als zorgverlener is het om de zorg voor onze patiënten te waarborgen, zowel nu als in de toekomst. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de infectieketen te onderbreken, hanteren wij de 3 G-maatregel:

G voor Gevaccineerd
G voor Getest
G voor Genezen


Lees meer

Neem daarnaast volgende basisregels in acht:

Afstand:                 Hou 1,5 m afstand.
Hygiëne:                Ga uw handen desinfecteren.
Mondkapjesplicht: Draag een FFP-2- of medisch mondkapje.