Keratoconus (hoornvliesaandoening)
- Symptomen en ziektebeeld -

Keratoconus is een voortschrijdende ziekte aan het hoornvlies, waardoor dit steeds dunner wordt en een kegelvormige welving krijgt.

Toenemende vermindering van het gezichtsvermogen

Normaal gesproken heeft het hoornvlies de vorm van een kogel. Omdat kwaliteit en gelijkmatigheid bepalend zijn voor een goede visuele functie, leidt keratoconus tot toenemende vermindering van het zien. Ca. 1 op 1.000 – 2.000 personen lijdt aan keratoconus. Keratoconus wordt in Europa meestal tussen 18 en 25 jaar gediagnosticeerd. Lijders aan keratoconus klagen erover, dat zij ondanks een bril steeds slechter gaan zien. Indicaties voor een keratoconus zijn o.a. enkele noodzakelijke brilcorrecties achter elkaar, met veranderingen van de cilinder, een wisselende gezichtsscherpte en een toenemende hoornvliesverkromming, vaak eerst aan een oog. Deze symptomen kunnen in het beginstadium op keratoconus worden beoordeeld door:

• een analyse van het hoornvliesoppervlak,

• een analyse van de achterkant van het hoornvlies,

• een analyse van de dikte van het hoornvlies en

• eventueel nog een telling van de hoornvliescellen.

Keractoconus in een gevorderd stadium

Andere aanwijzingen zijn hemosiderinringen (Fleischerringen), bekend als keratoconus lijnen. In een gevorderd stadium kan men de keratoconus met het blote oog herkennen. Bij een hoornvliesoedeem (vochtvorming in het hoornvlies) is er sprake van een acute keratoconus. Deze acute vorm kan met bijkomende lidtekenvorming na drie tot vier maanden genezen.

Meer behandelingen

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.

 

Geachte patiënt(e),

onze taak als zorgverlener is het om de zorg voor onze patiënten te waarborgen, zowel nu als in de toekomst. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de infectieketen te onderbreken, hanteren wij de 3 G-maatregel:

G voor Gevaccineerd
G voor Getest
G voor Genezen


Lees meer

Neem daarnaast volgende basisregels in acht:

Afstand:                 Hou 1,5 m afstand.
Hygiëne:                Ga uw handen desinfecteren.
Mondkapjesplicht: Draag een FFP-2- of medisch mondkapje.