Orthoptie

De afdeling orthoptie maakt onderdeel uit van een oogziekenhuis of oogartsenpraktijk met als specialismen: het vroegtijdig diagnosticeren en behandelen van strabisme en visusafwijkingen. Een orthoptist behandelt in nauwe samenwerking met een oogarts afwijkende oogbewegingen en alle daarmee samenhangende aandoeningen.

Leren zien!

Vaardigheden als lezen, schrijven of bepaalde motorische handelingen, moeten worden aangeleerd. Wij denken vaak dat “kunnen zien” aangeboren is, maar dat is een misverstand. Ook scherp kunnen zien, de samenwerking tussen beide ogen en coördinatie moeten worden aangeleerd en geoefend.

Oogonderzoek in vroege kinderjaren

Bij sommige kinderen ontstaan storingen tijdens het proces van het leren zien. Als een kind bijv. een bril nodig heeft en hiermee te laat begint of als scheelzien niet op tijd wordt ontdekt, dan is het later vaak niet meer mogelijk om een volwaardige gezichtsscherpte te bereiken. Om een visusafwijking nauwkeurig te kunnen vaststellen is onderzoek door de oogarts met behulp van druppels voor het wijdstellen van de pupil noodzakelijk.

Wat doet de orthoptist?


De afdeling orthoptie houdt zich bezig met onderzoeken na:

  • de stand van de ogen
  • de samenwerking tussen beide ogen
  • de beweeglijkheid/mobiliteit van de ogen
  • visusafwijkingen/breekkracht van de ogen
  • het ruimtelijke zien
  • de gezichtsscherpte
  • wiebel- of trilogen (nystagmus)
Sehschuluntersuchung bei einem Kind

Vormen van scheelzien

Scheelzien naar binnen (strabismus convergens)

Bij voorbeeld: Het linker oog ziet scheel naar binnen.

FOTO BEKIJKEN

Scheelzien naar buiten (strabismus divergens)

Een of beide ogen staan naar buiten.

Foto bekijken

Scheelzien naar boven (strabismus verticalis)

Bij voorbeeld: Het rechter oog ziet scheel naar boven.

Foto bekijken

Fixatie op afstanden dichtbij

Fixatie (convergens), op afstanden dicht bij het oog, vooral bij jonge kinderen, mag hier niet met scheelzien naar binnen worden verwisseld.

Een of beide ogen zien scheel naar boven.

Foto bekijken

Rollende scheelheid

De as van de oogappel is verdraaid. Deze (ver)rolling is aan de buitenkant niet zichtbaar.

Oogaandoeningen

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.

Het coronavirus
Hoe gaat Augenklinik Ahaus hiermee om?

Onze taak als zorgverlener is het om de zorg voor onze patiënten te waarborgen, zowel nu als in de toekomst. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de infectieketen te onderbreken, hebben wij extra maatregelen genomen. Wij nemen deze taak uitermate serieus en houden hierbij rekening met alle aanbevelingen van het Robert-Koch-Institut (RKI) op het gebied van uitgebreide hygiëne ter bescherming tegen het virus. Let op! In Duitsland is het dragen van een medisch neus-mondkapje in openbare ruimtes verplicht. Kom daarom alleen met uw eigen FFP2-masker of met het bekende blauw-witte chirurgische mondkapje binnen.

Onze maatregelen worden conform de actuele situatie en regelgevingen aangepast. Om deze reden kunnen de door ons daadwerkelijk toegepaste maatregelen afwijken van het op onze website omschreven coronabeleid.

MEER INFORMATIE