Vaatafsluitingen
- Vormen en symptomen -

Een vaatafsluiting van kleine bloedvaatjes, die verantwoordelijk zijn voor de doorbloeding van het netvlies en de oogzenuw, kan een acute bedreiging voor het gezichtsvermogen vormen. Omdat er m.b.t. de verzorging van de getroffen delen van het netvlies in de meeste gevallen geen alternatief is, is aantasting van het gezichtsvermogen, ook indien er meteen behandeling plaatsvindt, niet altijd te vermijden. De impact van een vaatafsluiting is afhankelijk van welk bloedvat hierdoor wordt getroffen en de plek waar dit gebeurt.

Vaatafsluitingen (Trombosen)

Binnenkort meer informatie hierover ...

Afsluiting arteria (infarct)

Binnenkort meer informatie hierover...

Bij symptomen met spoed naar de oogarts

Een vaatafsluiting van de kleine bloedvaatjes, die verantwoordelijk zijn voor de doorbloeding van het netvlies en de oogzenuw, kan een acute bedreiging zijn voor het gezichtsvermogen. Omdat er m.b.t. de verzorging van de getroffen delen van het netvlies doorgaans geen alternatief is, is aantasting van het gezichtsvermogen, ook indien er meteen wordt behandeld, niet altijd te vermijden. De gevolgen van een vaatafsluiting worden bepaald door welk bloedvat er door de afsluiting is getroffen en door de plek waar dit is gebeurd.

Vaatafsluitingen in de centrale bloedvaten, die voor het hoofdtransport van het bloed verantwoordelijk zijn, veroorzaken beduidend meer schade dan vaatafsluitingen in de kleinere, minder centraal gelegen bloedvaten. Kenmerkend voor een vaatafsluiting is een pijnloze, eenzijdige, vaak plotseling optredende verslechtering van het zien. Daarbij kan het volledige gezichtsveld (het betreft dan de centrale vaten) donker of zwart zijn, of enkele delen ervan. Omdat de zintuigcellen van het netvlies al enkele uren na onderbreking van verzorging afsterven, dient men zich met spoed bij het optreden van deze symptomen naar een oogarts of de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp te begeven.

Oogaandoeningen

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.

Het coronavirus
Hoe gaat Augenklinik Ahaus hiermee om?

Onze taak als zorgverlener is het om de zorg voor onze patiënten te waarborgen, zowel nu als in de toekomst. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de infectieketen te onderbreken, hebben wij extra maatregelen genomen. Wij nemen deze taak uitermate serieus en houden hierbij rekening met alle aanbevelingen van het Robert-Koch-Institut (RKI) op het gebied van uitgebreide hygiëne ter bescherming tegen het virus. Let op! In Duitsland is het dragen van een neus-mondkapje in openbare ruimtes verplicht. Kom daarom alleen met uw eigen mondmasker binnen.

MEER INFORMATIE