Glaucoom

Glaucoom is een aandoening aan de oogzenuw. Risico voor het ontstaan van glaucoom is vaak een verhoogde oogdruk. Deze ontstaat door een verstoord evenwicht tussen de productie en de afvoer van kamerwater.

De overdruk in het oog veroorzaakt een langzaam toenemende afsterving van de gevoelige oogzenuwvezels. Het door het netvlies opgenomen beeld wordt daardoor onvolledig aan het centrum voor het zien in de hersenen doorgegeven.

De aandoening kan tot inperking van het gezichtsveld leiden en zelfs blind worden tot gevolg hebben. We kennen een chronische openkamerhoekglaucoom; deze ontstaat geleidelijk door anatomische factoren en een acute kamerhoekglaucoom. Er zijn veel glaucoomaandoeningen. Wij beperken ons tot de meest voorkomende.

Hoe ontstaat glaucoom“?

Om goed te kunnen zien moet het oog voor de juiste vorm en functie een bepaalde druk hebben. Hiervoor zorgt het kamerwater in de voorste oogkamer. In het normale oog is de druk in evenwicht, doordat er evenveel kamerwater in- als uitvloeit. Het kamerwater, dat belangrijke voedingsstoffen voor de ooglens en het hoornvlies bevat, wordt geproduceerd in het straallichaam in de achterste oogkamer, waarna het in de voorste oogkamer vloeit. Hierna wordt het door een maaswerk (trabekelwerk) via het kanaal van Schlemm naar de bloedbaan afgevoerd.

Open kamerhoekglaucoom

Bij een open kamerhoekglaucoom kan de oogarts met speciale contactglaasjes, die op het oog van de patiënt worden gezet, de kamerhoek onderzoeken. Alternatief voor een dergelijk handmatig onderzoek zijn diagnostische apparaten, die het oog niet aanraken. In de oogkamerhoek wordt de vloeistof uit het oog afgevoerd. Onder normale (ideale) omstandigheden is de productie van het kamerwater gelijk aan de afvoer ervan. Bij openkamerhoekglaucoom is de afvoer verminderd, maar nog wel mogelijk.

Gesloten kamerhoek glaucoom

Bij een gesloten kamerhoek glaucoom kan de oogarts met behulp van een contactglaasje (gonioscoop), dat hij op het oog van de patiënt plaatst, de kamerhoek niet onderzoeken. Omdat in de kamerhoek de vloeistof uit de voorste oogkamer wordt weggevloeid, stijgt de oogdruk als dit door het regenboogvlies (iris) wordt belemmerd. Bij een volledige afsluiting kan de oogdruk enorm stijgen. Er ontstaat een acuut glaucoom. Als de afsluiting niet volledig is dan spreekt men van een intermitterend nauwe kamerhoek glaucoom.

Vormen van therapie - Conservatieve druppeltherapie

De meest toegepaste therapie is de conservatieve behandeling met oogdruppels. Op dit moment komen hiervoor vijf behandelingsvormen in aanmerking met elk hun specifieke uitwerking.

Hoe zien mensen met glaucoom?

Beweeg het schuifje met een ingedrukte linker muisknop naar rechts en bekijk zo de door de staar ontstane afwijking. Links op de foto ziet u welke invloed de afwijking op het zien heeft.

Oogaandoeningen

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.

 

Geachte patiënt(e),

onze taak als zorgverlener is het om de zorg voor onze patiënten te waarborgen, zowel nu als in de toekomst. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de infectieketen te onderbreken, hanteren wij de 3 G-maatregel:

G voor Gevaccineerd
G voor Getest
G voor Genezen


Lees meer

Neem daarnaast volgende basisregels in acht:

Afstand:                 Hou 1,5 m afstand.
Hygiëne:                Ga uw handen desinfecteren.
Mondkapjesplicht: Draag een FFP-2- of medisch mondkapje.