Diabetes en het oog (macula-oedeem)
- Symptomen en oorzaken -

Diabetische retinopathie (netvliesaandoening) is vooral een aandoening van de kleine bloedvaten (capillairen) van het netvlies. De verhoogde bloedsuikerwaarden veroorzaken na verloop van tijd een beschadiging van de steuncellen van de capillairen. Als deze steuncellen zijn beschadigd dan verliest het bloedvat zijn omhulsel en kan de binnenlaag van de capillairen (endotheelcellen) naar buiten uitstulpen. Dit leidt tot de typische aneurisma. Als dit bij talrijke capillairen plaatsvindt, dan leidt dit tot een doorbloedingsstoring van het netvlies.

Diabetisch macula-oedeem

Diabetes mellitus leidt vaak tot beschadigingen aan het oog. Vaak bestaat de diabetische retinopathie uit een beschadiging van de vaatwanden van het netvlies en de vervormingen van de kleine vaten. Lekt hieruit vocht, dan kan zich in het gebied van de macula een zwelling vormen (oedeem) – dan spreekt men van een diabetisch macula-oedeem. De macula of gele vlek ligt op het midden van het netvlies en is de plek waarmee het scherpst wordt gezien. Hier bevinden zich de meeste gevoelscellen, die zo belangrijk zijn bij het herkennen van gezichten of bij het lezen. De oogzenuw geeft deze informatie aan de hersenen door.

Regelmatige oogcontroles voor diabetici

In het begin merkt een patiënt bij een diabetisch macula-oedeem nog geen veranderingen. Pas later, als er al een duidelijke zwelling is gevormd, merkt de patiënt de aandoening door problemen bij het lezen en door wazig of vervormd zien. Regelmatige oogcontroles zijn voor diabetici erg belangrijk.

Hoe verandert het zien met een diabetisch macula-oedeem?

Beweeg het schuifje met een ingedrukte linker muisknop naar rechts en bekijk zo de door het macula-oedeem ontstane afwijking. Links op de foto ziet u welke invloed de afwijking op het zien heeft.

Oogaandoeningen

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.