Pseudo exfoliate syndroom (PEX)

Deze vorm van open kamerhoekglaucoom is evenals het pigment dispersie syndroom een secundair glaucoom. Er vormen zich in het oog sneeuwvlokachtige proteïne deeltjes (pseudo exfoliatie). Deze vormen een schubachtige laag op alle structuren in de voorste oogkamer en leiden ertoe, dat de afvoer van kamerwater wordt beperkt. Deze vorm van glaucoom ontstaat het vaakst op een leeftijd tussen 60 en 70 jaar. Bij een derde van alle patiënten aan beide ogen.

Symptomen

Een PEX glaucoom veroorzaakt, zoals alle vormen van glaucoom, in een gevorderd stadium gezichtsvelddefecten (uitval).

Diagnostiek

Met behulp van de spleetlamp kan de oogarts het witte, uit kleine vlokjes bestaande materiaal herkennen, dat zich ringvormig op het lensoppervlak heeft vastgezet tot een kleine centrale ring en een grotere in de periferie (foto). Het ophangsysteem van de ooglens kan zijn aangetast en heen en weer bewegen of de lens kan zijn verschoven (subluxatie). Bij een eventuele lensoperatie kunnen deze factoren de moeilijkheidsgraad van de operatie verhogen.

Genoemde afzetting kan ook aan de rand van de pupil ontstaan, in de kamerhoek en aan de binnenzijde van het hoornvlies. Evenals bij het pigment dispersie syndroom het geval is, zijn de waarden bij een drukstijging hoger dan bij primair glaucoom. Met dit gegeven moet men ook hier uitgaan van een snellere beschadiging van de oogzenuw.

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.

Het coronavirus
Hoe gaat Augenklinik Ahaus hiermee om?

Onze taak als zorgverlener is het om de zorg voor onze patiënten te waarborgen, zowel nu als in de toekomst. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de infectieketen te onderbreken, hebben wij extra maatregelen genomen. Wij nemen deze taak uitermate serieus en houden hierbij rekening met alle aanbevelingen van het Robert-Koch-Institut (RKI) op het gebied van uitgebreide hygiëne ter bescherming tegen het virus. Let op! In Duitsland is het dragen van een neus-mondkapje in openbare ruimtes verplicht. Kom daarom alleen met uw eigen mondmasker binnen.

Onze maatregelen worden conform de actuele situatie en regelgevingen aangepast. Om deze reden kunnen de door ons daadwerkelijk toegepaste maatregelen afwijken van het op onze website omschreven coronabeleid.

MEER INFORMATIE