Pigment dispersie syndroom (PDS)

Deze vorm van openkamerhoekglaucoom is een secundair glaucoom, waarbij door wrijving op het lensoppervlak pigment van het regenboogvlies (iris) wordt afgeschilferd. Dit pigment hecht zich aan verschillende structuren in de voorste oogkamer en kan daardoor de kamerhoek veranderen, waardoor er een verminderde afvoer ontstaat. Typisch voor deze vorm van glaucoom is dat het vaak bijziende patiënten tussen 30 en 40 jaar treft.

Symptomen

Soms ontstaat er door een tijdelijke drukverhoging wazig zien. Dit treedt voornamelijk op bij lichamelijke inspanning. Zoals bij alle vormen van glaucoom het geval is, kunnen ook hier in een gevorderd stadium gezichtsvelddefecten optreden.

Diagnostiek

Met behulp van een spleetlamp worden aandoeningsgerelateerde bevindingen gediagnosticeerd. Kenmerkend is een spindelvormige pigmentafzetting aan de binnenzijde van het hoornvlies (Krukenberg spindle), een duidelijk zichtbare pigmentafzetting op het irisoppervlak en de kamerhoek en sleufvormige defecten in het regenboogvlies, die door transilluminatie (terugvallend licht) zichtbaar worden. Opmerkelijk genoeg is de gemeten oogdruk in het begin binnen het normbereik. Als de oogdruk dan stijgt, dan zijn de waarden hoger als bij een primair glaucoom. Met dit gegeven moet men uitgaan van een snellere beschadiging van de oogzenuw.

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.

Het coronavirus
Hoe gaat Augenklinik Ahaus hiermee om?

Onze taak als zorgverlener is het om de zorg voor onze patiënten te waarborgen, zowel nu als in de toekomst. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de infectieketen te onderbreken, hebben wij extra maatregelen genomen. Wij nemen deze taak uitermate serieus en houden hierbij rekening met alle aanbevelingen van het Robert-Koch-Institut (RKI) op het gebied van uitgebreide hygiëne ter bescherming tegen het virus. Let op! In Duitsland is het dragen van een neus-mondkapje in openbare ruimtes verplicht. Kom daarom alleen met uw eigen mondmasker binnen.

MEER INFORMATIE