Neovasculair glaucoom

Als de periferie van het netvlies onvoldoende wordt doorbloed dan stimuleren bepaalde stoffen in het lichaam de groei van nieuwe, helaas inferieure bloedvaatjes in de in het begin nog zichtbare oogkamerhoek. Vanuit lichaamsperspectief gezien lijkt dit zinvol, omdat de cellen in ons lichaam zuurstof uit de bloedcellen betrekken. De nieuwe bloedvaatjes zijn echter van mindere kwaliteit en groeien op plaatsen waar zij schade veroorzaken. Als dit fenomeen niet wordt behandeld, dan leidt de nieuwvaatvorming tot littekenvorming en een afsluiting van de kamerhoek met als gevolg stijging van de oogdruk.

Risikofactoren

  • Diabetische retinopathie (Link)
  • Retinale vaatafsluiting (bloedvatafsluiting en, zelden voorkomend, een arterieafsluiting)  
  • Retinopathie door vroeggeboorte
  • Uveïtis
  • Carotis stenose

Symptomen

Afhankelijk van de oogdruksituatie is het zien nog helder, of door een hoornvliesvertroebeling bij hoge drukwaarden vertroebeld. Er kan pijn ontstaan, meestal bij hoge drukwaarden. Vaak is er aan de stijging van de oogdruk al iets voorafgegaan waardoor het zien is verslechterd, zoals bijv. een trombose in de netvliesvaten, waardoor bij de patiënt de verslechtering van het zien niet in verband wordt gebracht met een verhoogde oogdruk.

Diagnostiek

Met behulp van een gonioscoop kunnen de bloedvaatjes in de kamerhoek zichtbaar worden gemaakt. De oogdruk is vaak sterk verhoogd. Vaak is er ook vochtophoping in het hoornvlies te zien (oedeem).

Therapie

Het doel is om de zuurstofvoorziening in de periferie van het netvlies positief te beïnvloeden. Omdat de afgesloten vaten niet meer voor doorbloeding kunnen worden geopend, is de therapie er op afgesteld om de cellen te reduceren, die het lichaam aansturen om nieuwe bloedvaatjes te vormen. Met andere woorden, er wordt met opzet weefsel vernietigd om nieuwvaatvorming te stoppen. Dit kan worden bereikt met een koudebehandeling (cyclocryocoagulatie) (Link) of met een laserbehandeling (netvlies lasercoagulatie) (Link). Ook is het mogelijk om medikamenten direct in het oog te injecteren (IVOM), die de stoffen neutraliseren die aanzetten tot nieuwvaatvorming. Vaak zijn meerdere behandelingen of een combinatie van behandelingen noodzakelijk.

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.