Intermittierendes Winkelblockglaukom

Diese Form des Engwinkelglaukoms stellt die zeitlich begrenzte, weniger aggressiv ablaufende Form des Glaukomanfalls dar.

Symptomen

Een intermitterende kamerhoek glaucoom lijkt door de steeds terugkerende sypmtomen op een acute glaucoomaanval, maar met een duidelijk geringere heftigheid. De symptomen treden meestal op in situaties waarbij de pupil verwijd is, daarom bemerkt de patiënt deze ook alleen in dergelijke situaties. De symptomen dienen serieus te worden genomen, omdat zij voorboden kunnen zijn van een glaucoomaanval. Door de steeds terugkerende drukstijgingen kan er onherstelbare schade aan de oogzenuw ontstaan.

Diagnostiek

Om een intermitterende kamerhoek glaucoom juist te kunnen vaststellen is het van belang om de voorgeschiedenis van de oogkamerhoek te weten. Om een optimale diagnose te stellen kan het nodig zijn om een dag- en nachtprofiel van de oogdruk uit te voeren.

Therapie

Het doel is om de blokkade zo snel mogelijk op te heffen. Hierbij wordt geprobeerd om de anatomie van het regenboogvlies, dat de kamerhoek afsluit, te herstellen. Pupilvernauwende druppels helpen vaak niet. Omdat vloeistof vanuit het achterste oogsegment de iris naar voren drukt, wordt geprobeerd om een verbinding door de iris te maken (iridectomie, YAG-Laser-Iridotomie), waardoor er een uitwisseling tussen het achterste en het voorste oogsegment plaatsvindt. Hierdoor is de druk in de compartimenten in evenwicht en normaliseert de oogdruk weer.

De behandeling kan ook profylactisch worden uitgevoerd om het risico voor het ontstaan van een glaucoomaanval te minimaliseren. Een ander alternatief is een lensuitwisseling. Dit kan worden toegepast als de door ouderdom dik geworden lens ook een vertroebeling door staar (cataract) vertoont. Omdat een geïmplanteerde lens zes maal dunner is dan de natuurlijke lens is het risico op een glaucoomaanval daarmee de rest van het leven beduidend verminderd.

 

 

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.

 

Geachte patiënt(e),

onze taak als zorgverlener is het om de zorg voor onze patiënten te waarborgen, zowel nu als in de toekomst. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de infectieketen te onderbreken, hanteren wij de 3 G-maatregel:

G voor Gevaccineerd
G voor Getest
G voor Genezen


Lees meer

Neem daarnaast volgende basisregels in acht:

Afstand:                 Hou 1,5 m afstand.
Hygiëne:                Ga uw handen desinfecteren.
Mondkapjesplicht: Draag een FFP-2- of medisch mondkapje.