Akute gesloten kamerhoek glaucoom

Bij een acute gesloten kamerhoek glaucoom is de afvoer van kamerwater geblokkeerd terwijl de toevoer onverminderd blijft. De oogdruk kan stijgen tot 50 - 70 mmHg. Deze enorme druktoename leidt binnen enkele uren tot onherstelbare schade aan de zenuwvezels. Het risico voor het ontstaan van een acute gesloten kamerhoek glaucoom stijgt met het toenemen van de leeftijd, omdat bij het ouder worden de lichaamseigen lens dikker wordt. De aandoening treft vaker verziende patiënten en vrouwen.

Symptomen

 

Door de hoge druk lijdt de patiënt veel pijn, het zicht is wazig en het oog is rood. De patiënt heeft hoofdpijn en voelt zich ziek (misselijkheid, overgeven, zweten en een langzamere hartslag), daarom brengen patiënten deze symptomen niet direct in verband met het oog. Patiënten zien vaak kringen (halo’s) om lampen.

Diagnostiek

Met behulp van een microscoop kan de oogarts de vertroebeling in het hoornvlies zien, die voor het wazig zien verantwoordelijk is. Het oog is fel rood en zeer gevoelig. De kamerhoek kan niet met een gonioscoop worden onderzocht en de pupil is star, niet meer rond en middelgroot. Niet zelden puilt de iris in de richting van het hoornvlies uit (iris bombata). Als de patiënt in het verleden al vaker een glaucoomaanval heeft gehad, kan de oogarts vaak ook atrofie van het regenboogvlies constateren.

Therapie

Het doel is om de blokkade zo snel mogelijk op te heffen. Hierbij wordt geprobeerd om de anatomie van het regenboogvlies, dat de kamerhoek afsluit, te herstellen. Pupilvernauwende druppels helpen vaak niet. Omdat vloeistof vanuit het achterste oogsegment de iris naar voren drukt, wordt geprobeerd om een verbinding door de iris te maken (iridectomie, YAG-Laser-Iridotomie), waardoor er een uitwisseling tussen het achterste en het voorste oogsegment plaatsvindt. Hierdoor is de druk in de compartimenten in evenwicht en normaliseert de oogdruk weer.

De behandeling kan ook profylactisch worden uitgevoerd om het risico voor het ontstaan van een glaucoomaanval te minimaliseren. Een ander alternatief is een lensuitwisseling. Dit kan worden toegepast als de door ouderdom dik geworden lens ook een vertroebeling door staar (cataract) vertoont. Omdat een geïmplanteerde lens zes maal dunner is dan de natuurlijke lens is het risico op een glaucoomaanval daarmee de rest van het leven beduidend verminderd.

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.