Het coronavirus  

Hoe gaat Augenklinik Ahaus hiermee om?

 

 

 

 

Geachte patiënt(e),

onze taak als zorgverlener is het om de zorg voor onze patiënten te waarborgen, zowel nu als in de toekomst. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de infectieketen te onderbreken, hebben wij extra maatregelen genomen. Wij nemen deze taak uitermate serieus en houden hierbij rekening met alle aanbevelingen van het Robert-Koch-Institut (RKI) op het gebied van uitgebreide hygiëne ter bescherming tegen het virus.

Let op! Met ingang van 1 oktober 2021 hanteren wij bij Augenklinik Ahaus de 3 G-regel voor alle personen vanaf 6 jaar.
De 3 G’s staan voor:

                                                             • G voor Gevaccineerd

                                                             • G voor Getest

                                                             • G voor Genezen


Wat betekent dit voor u? U moet kunnen aantonen, dat u voldoet aan één van de bovengenoemde 3 G’s. Dit kunt u op de volgende manieren:

1. Met een papieren of digitaal bewijs van de vaccinatie, waarbij de 2e prik minstens 14 dagen geleden is gezet.

2. Met een negatieve coronatest, die niet ouder is dan 48 uur.

3. Met een bewijs van genezing. Dit kan middels een positieve PCR-test, minstens 28 dagen oud.

Testen in Duitsland

1. Via de Chayns app

(Let op: Vanaf 11 oktober 2021 zijn deze testen voor volwassen personen niet mehr gratis!)

U kunt via de Chayns app (www.corona.chayns.de) een afspraak maken voor een sneltest in de Duitse grensregio, de dichtsbijzijnde testlocatie vanaf onze kliniek is in de binnenstad van Ahaus (ca. 150 meter). Niet ver van de kliniek op de Tobit-campus is er ook een drive-thru teststation waar u zich vanuit uw auto kunt laten testen.  Maak hier de afspraak via de Chayns app:

Afspraak makEN TEST BIJ CHAYn 

2. Testen bij Augenklinik Ahaus

U laat zich op de dag van uw afspraak in onze kliniek testen. Hier zijn wel kosten aan verbonden ter hoogte van € 20,00 p.p. Deze kosten moeten ter plekke worden voldaan. U dient 20 minuten voor uw afspraak aanwezig te zijn. 

Van alle testlocaties ontvangt u een bewijs van de test (digitaal of op papier).

In Duitsland is het dragen van een medisch mondmasker  in openbare ruimtes verplicht. Medische mondmaskers zijn bijv. operatie maskers (blauw-wit) of FFP2-maskers. Het dragen van stoffen maskers is niet meer toegestaan. Kom dus alleen met een medisch mondmasker binnen!  Onze maatregelen worden conform de actuele situatie en regelgevingen aangepast. Om deze reden kunnen de door ons daadwerkelijk toegepaste maatregelen afwijken van het op onze website omschreven coronabeleid.

Basisregels

De COVID 19-pandemie heeft veel van onze patiënten en van ons gevraagd. Ongeacht de vaccinatie campagnes wereldwijd vragen wij u vriendelijk, ook in de toekomst de volgende basisregels bij Augenklinik Ahaus in acht te nemen:

• Afstand:      Hou 1,5 m afstand.

• Hygiëne:     Ga vóór en na uw bezoek aan onze kliniek uw handen desinfecteren.

• Mondkapje: Draag bij binnenkomst en tijdens uw verblijf in de kliniek een medisch mondkapje.


Veelgestelde vragen: 

Mag ik naar Duitsland reizen en hoe zit het met thuisquarantaine in Nederland bij terugkomst?

Voor informatie betreffende het grensverkeer Nederland-Duitsland in o.a. de deelstaat Nordrhein-Westfalen verwijzen wij naar de verantwoordelijke autoriteiten. Informeer verder goed over eventuele quarantaine verplichtingen bij terugkomst in Nederland!

Ik heb een afspraak bij Augenklinik Ahaus. Gaat die wel door?

Voor iederëën geldt: Heeft uw klachten, blijf thuis!
Als u aan één van de 3 G's voldoet, kan uw afspraak gewoon doorgaan. Neem bij twijfel telefonisch of per mail contact met ons op. Kom niet eerder dan 5 minuten voor uw afspraak.

Ik moet een oogoperatie ondergaan. Gaat de operatie door?

Om uw operatie door te kunnen laten gaan, gelden in principe dezelfde regels als voor het doorgaan van afspraken op onze poli.

Ik heb acute oogklachten, maar tegelijkertijd heb ik ook symptomen van griep/verkoudheid. Wat moet ik doen?

Neemt u eerst telefonisch contact met ons op. Wij zullen dan samen met u bespreken, hoe wij het onderzoek zullen uitvoeren.

Wanneer is het raadzaam, mijn afspraak te verzetten?

Heeft  u contact gehad met een besmet persoon of heeft u symptomen, die wijzen op het coronavirus, neem dan telefonisch contact op met uw huisarts en kom niet naar de kliniek!

Ik ben positief getest op corona. Wanneer kan ik weer een afspraak maken?

M.b.t. ons 3 G-beleid mag u met bewijs van genezing (PCR-test, minstens 28 dagen oud) weer naar onze kliniek komen.

Hoe kan ik verspreiding van het coronavirus voorkomen?

• geen handen schudden

• hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog

• was uw handen regelmatig met water en zeep of desinfectie middelen

• gebruik papieren zakdoekjes

• raak uw mond, neus en gezicht zo min mogelijk aan

Waar kan ik terecht voor vragen over het coronavirus?

Meer informatie over het coronavirus kunt u vinden op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM). U kunt ook bellen met het RIVM via: 0800-1351 (van 8.00 tot 20.00 uur). 

 

 


Maatregelen


Wat doen wij om een verspreiding te voorkomen?

 

3 G-regel van kracht

Per 1 oktober 2021 is toegang tot Augenklinik Ahaus mogelijk, als u aan één van de 3 G-regels (gevaccineerd, getest of genezen) voldoet. Meer informatie zie boven.

Mocht de patiënt wel een acuut oogprobleem hebben, dan wordt men wel opgenomen en behandeld. Dit gebeurt geisoleerd van alle andere patiënten en onder inachtneming van aanvullende maatregelen volgens ons hygiënebeleid. Wij houden hierbij rekening met de adviezen van het Robert-Koch-Institut (RKI).

Aantal personen in de kliniek verminderen 

Om het aantal personen binnen te kliniek zo laag mogelijk te houden, vragen wij aan onze patienten niet eerder dan 5 minuten voor de afspraak binnen te komen. Begeleiders moeten helaas buiten op hun familieleden wachten.

 

 

 

Medische mondkapjes verplicht

Ter bescherming van iedereen draagt zowel ons personeel als ook onze patiënten een medisch mondkapje. Wij vragen u dan ook vriendelijk, alleen met uw eigen mondkapje binnen te komen.

Let op:  U mag alleen met het bekende blauw-witte chirurgische mondkapje of met een FFP2-masker binnenkomen. Stoffen maskers mogen in Duitsland en in onze kliniek niet meer gedragen worden.

 

 

 

Hygiene – Desinfectie 

Uit voorzorg worden alle personen die onze kliniek binnenkomen en verlaten, gevraagd om hun handen te ontsmetten. Dit vragen wij face to face, via onze informatieborden en via de presentatieschermen in onze wachtkamers.

Naast het dagelijkse standaard reinigingsproces ontsmetten wij op dit moment aanvullend om de 20 minuten per dag o.a. deurknoppen, armleuningen en balies.

Artsen en personeel schudden geen handen meer.

Meer afstand in de wachtkamer en regelmatig ventileren

Wij hebben onze zitplaatsen in de wachtkamer ruimer opgezet, om voor een grotere veiligheidsafstand tussen de patiënten te zorgen. Afhankelijk van de grootte van de wachtruimtes zijn aanvullend scheidingswanden tussen de stoelen geplaatst.

Wij luchten om de 20 minuten alle ruimtes, om voor een goede ventilatie te zorgen.

Leesmateriaal en kinderspeelgoed

Om contactmomenten te voorkomen, zien wij van leesmateriaal en kinderspeelgoed binnen onze ruimtes af.

Corona sneltests voor ons personeel

Voor uw en onze veiligheid wordt ons personeel, dat niet gevaccineerd of genezen is, enkele keren per week preventief getest op het coronavirus. De testuitslag mag niet ouder zijn dan 48 uur.

Het bewustzijn van ons personeel bevorderen


Al onze medewerkers zijn op de hoogte van de actuele status en volgen ons beleid m.b.t. boven nader omschreven voorzorgsmaatregelen.

Updates

Onze hygiëne specialisten volgen de situatie nauwlettend en passen het procedere volgens de adviezen van het RKI zonodig aan.

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.

Belangrijke informatie!

 


Vanaf 1 okt 2021 hanteren wij bij Augenklinik Ahaus de 3 G-regel:

G voor Gevaccineerd
G voor Getest
G voor Genezen


Lees meer

Neem daarnaast volgende basisregels in acht:

Afstand:      Hou 1,5 m afstand.
Hygiëne:     Ga uw handen desinfecteren.
Mondkapje: Draag een medisch mondkapje.