Ouderdomsverziendheid

De mogelijkheid om het oog voor dichtbij “scherp te stellen” (het z.g. accommoderen van de ooglens) wordt vanaf ca. 45 jaar minder. Ook de tot dan toe normaalzienden, die nooit een bril nodig hadden, hebben vanaf die tijd een leesbril nodig. Deze vorm van ouderdomsverziendheid treft vroeg of laat alle volwassenen. Met het ouder worden verandert de ooglens. Er ontstaan nieuwe lensvezels en oude cellen vormen in het midden van de lens een ondoorzichtige lenskern.

Vergaande brilvrijheid bij ouderdomsverziendheid

Na het vijftigste levensjaar heeft de lenskern een grootte bereikt, waardoor de ooglens niet meer plat kan worden. Dit is nodig om de inkomende lichtstralen op het netvlies te bundelen. Het dichtbij scherp kunnen zien, dat personen op jonge leeftijd nog hebben, kan na het vijftigste niet meer volledig worden bereikt. Wel zijn er tegenwoordig mogelijkheden, die een vergaande brilvrijheid in het dagelijks leven voor de ouderdomsverziende mogelijk maken. De levenskwaliteit kan hiermee aanzienlijk worden verbeterd.

LEES MEER

Meer refractieafwijkingen

Bijziendheid

Ziet u voorwerpen in de verte zonder bril onscherp en kunt u verkeersborden pas lezen tijdens het voorbij rijden? Dan lijdt u aan bijziendheid. De oorzaak is meestal een te lange oogappel – het oog heeft hier niet de ideale kogelvorm. Het brandpunt van de binnenkomende lichtstralen ligt voor het netvlies.

Lees meer

Verziendheid

Gaat lezen zonder een bril moeizaam en lijdt dit niet zelden tot hoofdpijn? Dan bent u verziend. Het brandpunt van de door het hoornvlies en de ooglens gebroken lichtstralen ligt achter het netvlies, waardoor er geen scherpe afbeelding op het netvlies ontstaat.


Lees meer

Astigmatisme

Ziet u bij zwarte letters op een witte ondergrond grijze schaduwen of zijn de letters vervormd? Dan heeft u een hoornvliesverkromming, ook wel astigmatisme genoemd. Deze afwijking ontstaat als het hoornvlies ellipsvormig is.Lees meer

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.

Belangrijke informatie!

Reizigers vanuit Nederland naar Duitsland moeten verplicht een negatieve corona-testuitslag bij zich hebben. Deze test mag niet ouder zijn dan 48 uur.

Let op! Met ingang van 1 mei 2021 is de toegang tot onze kliniek alleen nog met een negatieve corona test mogelijk.

Klik voor meer info over testlocaties in Nederland en Duitsland op onderstaande button of plan direct een afspraak voor een corona sneltest.

Lees meer

 

Afspraak maken voor een gratis sneltest via grenstesten.nl:

AFSPRAAK TESTLOCATIES GRENSTESTEN

Afspraak maken voor een gratis sneltest bij Chayns:

 

Afspraak testlocaties van Chayn

Afspraak maken voor een sneltest in Denekamp:

AFSPRAAK TESTSTRAAT IN DENEKAMP