Strabisme

Bij een constante (manifeste) of steeds terugkerende (forische/latente) verkeerde stand van een oog spreekt men van strabisme of scheelzien. De omvang en de richting van het scheelzien kunnen van elkaar verschillen.

In principe onderscheiden wij:

1. Aangeboren strabisme

2. Verworven strabisme

Gevolgen/symptomen von strabisme

  • Dubbelzien
  • Eenzijdige achteruitgang van het gezichtsvermogen (Amblyopie)
  • Concentratieproblemen/lees- en schrijfproblemen/verlies van interesse in lezen/snel vermoeid
  • Trillende ogen (Nystagmus)
  • Hoofdpijn
  • Knijpen met de ogen / knipperen
  • Scheefstand van het hoofd

 

Therapie

Bij lichte vormen van scheelzien kan eventueel een prismafolie of een bril met prismaglazen worden voorgeschreven.

Als deze conservatieve therapievorm niet aanbevelingswaardig is, dan kan een oogspieroperatie worden overwogen. Deze kan als doel hebben de oogspier sterker of zwakker te maken, waarbij de oogspieren worden ingekort of worden verplaatst.

Een scheelziensoperatie bij een parese: in principe wordt hiermee een jaar gewacht, omdat binnen een jaar regeneratie van de oogspierzenuw kan plaatsvinden. Bij de behandeling van achteruitgang van het gezichtsvermogen (amblyopie) en om dubbelzien te vermijden kan het oog worden afgedekt (occlusie) / of wazig worden gemaakt met bijv een oogpleister/-kapje of folie. Bij een amblyopietherapie wordt het beter ziende oog afgedekt om het slechter ziende oog te trainen. De therapietijd hangt af van de mate van de amblyopie en de leeftijd van het kind.

Strabologie omvat een breed spectrum aan verschijningsvormen, daarom is, om de aandoening optimaal te behandelen, een persoonlijk advies van uw orthoptist noodzakelijk.

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.