Normale druk glaucoom

Deze bijzondere vorm van openkamerhoekglaucoom kenmerkt zich door een voortgeschreden degeneratie van de oogzenuw, hoewel de oogdruk binnen normale waarden ligt (10 - 18 mmHg). De behandeling van patiënten met een normale druk glaucoom is gecompliceerd, omdat in het begin niet duidelijk is bij welke oogdruk het verlies van zenuwvezels afneemt. Vaak vallen deze patiënten bij routine oogdrukcontroles, waarbij de oogzenuw en het gezichtsveld niet worden onderzocht en gemeten, buiten de boot.

Symptomen

Vaak ziet men bij deze patiënten symptomen zoals gezichtsvelduitval, omdat deze vorm van glaucoom jarenlang niet is opgemerkt en behandeld.

Diagnostiek

Bij patiënten met normale druk glaucoom dienen aanvullende diagnostische onderzoeken te worden gedaan. De drukwaarde, die ervoor zorgt dat er bij deze patiënten niet nog meer zenuwweefsel verloren gaat, moet nader worden bepaald. Aangezien deze patiënten vaak in een relatief laat stadium worden behandeld, is er vaak nog weinig gezond restweefsel voorhanden. Verdere schade veroorzaakt dan al meteen een grotere beperking van het gezichtsveld.
Hoe vroeger de beperking wordt ontdekt, hoe eerder met drukverlagende therapie kan worden begonnen en verdere schade worden beperkt. Hierbij zijn een fundusfoto, pachymetrie en een papil OCT behulpzaam.

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.