Cortison gerelateerde glaucoom

Deze vorm van open kamerhoekglaucoom treedt bij ca. een derde van de patiënten op die cortison bevattende medikamenten gebruiken in tablet- of druppelvorm . Ook kunnen bepaalde zalven en ademsprays van invloed zijn, omdat deze niet zelden ontstekingsremmende werkstoffen bevatten. Hierdoor kan tijdelijk, gedurende de gebruikstijd, de druk stijgen. De mate van de stijging is afhankelijk van de hoogte van de cortisondosering.

Symptomen

De stijging van de oogdruk kan zonder symptomen verlopen, maar kan ook met pijn gepaard gaan. Deze stijging loopt niet altijd synchroon met de start van het cortisongebruik, maar kan eventueel pas na vier weken oplopen. 

Diagnostiek

De belangrijkste bron van informatie is de voorgeschiedenis van de patiënt. Belangrijk is te weten of er therapie met behulp van cortison heeft plaatsgevonden. Daarom dient er bij gebruik van cortison altijd binnen vier weken een onderzoek bij een oogarts plaats te vinden om een cortison gerelateerde glaucoom in een vroeg stadium op te sporen en eventueel de therapie aan te passen.

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.

Het coronavirus
Hoe gaat Augenklinik Ahaus hiermee om?

Onze taak als zorgverlener is het om de zorg voor onze patiënten te waarborgen, zowel nu als in de toekomst. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de infectieketen te onderbreken, hebben wij extra maatregelen genomen. Wij nemen deze taak uitermate serieus en houden hierbij rekening met alle aanbevelingen van het Robert-Koch-Institut (RKI) op het gebied van uitgebreide hygiëne ter bescherming tegen het virus. Let op! In Duitsland is het dragen van een medisch neus-mondkapje in openbare ruimtes verplicht. Kom daarom alleen met uw eigen FFP2-masker of met het bekende blauw-witte chirurgische mondkapje binnen.

Onze maatregelen worden conform de actuele situatie en regelgevingen aangepast. Om deze reden kunnen de door ons daadwerkelijk toegepaste maatregelen afwijken van het op onze website omschreven coronabeleid.

MEER INFORMATIE