Cortison gerelateerde glaucoom

Deze vorm van open kamerhoekglaucoom treedt bij ca. een derde van de patiënten op die cortison bevattende medikamenten gebruiken in tablet- of druppelvorm . Ook kunnen bepaalde zalven en ademsprays van invloed zijn, omdat deze niet zelden ontstekingsremmende werkstoffen bevatten. Hierdoor kan tijdelijk, gedurende de gebruikstijd, de druk stijgen. De mate van de stijging is afhankelijk van de hoogte van de cortisondosering.

Symptomen

De stijging van de oogdruk kan zonder symptomen verlopen, maar kan ook met pijn gepaard gaan. Deze stijging loopt niet altijd synchroon met de start van het cortisongebruik, maar kan eventueel pas na vier weken oplopen. 

Diagnostiek

De belangrijkste bron van informatie is de voorgeschiedenis van de patiënt. Belangrijk is te weten of er therapie met behulp van cortison heeft plaatsgevonden. Daarom dient er bij gebruik van cortison altijd binnen vier weken een onderzoek bij een oogarts plaats te vinden om een cortison gerelateerde glaucoom in een vroeg stadium op te sporen en eventueel de therapie aan te passen.

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.