Oogzorg in Oeganda

„Zeven jaar intensief opbouwwerk“. In 2017 is de oogkliniek in Kasana door haar oprichter dr. Ralf Gerl aan de locale autoriteiten overgedragen. In zeven jaar tijd zijn hier door de inzet van oogartsen van Augenklinik Ahaus meer dan 1000 patiënten geopereerd. 

Wereldwijd oogheelkundige zorg – Hulp bij zelfvoorziening

Maatschappelijk engagement sinds 1990

Sinds 1990 is dr. Ralf Gerl, oprichter van Augenklinik Ahaus, samen met zijn team als vrijwilliger werkzaam in enkele landen, waar oogheelkundige zorg vaak zo goed als onbereikbaar is. Zijn motivatie omschrijft dr. Gerl als volgt: „Uit eigen ervaring en uit de dagelijkse praktijk weet ik, hoe belangrijk het in het leven is om goed te kunnen zien. Doel van mijn inzet is, dat gebieden waar wij werkzaam zijn, na verloop van tijd zichzelf kunnen helpen“.

Opbouw Oogcentrum in Oeganda

Medewerkers uit verschillende disciplines, soms zelfs een groep van 10 personen, reisden sinds 2011 zeven maal naar Oeganda, om daar oogheelkundige zorg op te bouwen. Sinds 2017 beschikt het door de vereniging „Augenärzte für die Welt“, (Oogartsen voor de wereld) (voormalige UHECA) opgestarte oogcentrum over een moderne uitrusting. Met hulp uit Duitsland werden nieuwe gebouwen gebouwd, zonnepanelen geïnstalleerd, operatieruimtes met sterilisatiemogelijkheid ingericht en moderne diagnostische instrumenten aangeschaft. Vijf geschoolde optometristen, diverse verpleegkundige assistentes en opticiens werken het hele jaar door in het nieuwe oogcentrum. De Duitse oogartsen zullen ook in de toekomst bij de kliniek in Kasana/Oeganda betrokken blijven en Oegandese oogartsen bijscholen. „De organisatorische planning en de samenwerking met locale mensen verloopt goed. De op inlandse opticiens, optometristen en oogartsen toegespitste multiplicator strategie heeft goed gewerkt“, laat dr. Gerl weten. „Wij hebben een goede basis gecreëerd, die de komende jaren kan worden uitgebouwd“.

Hulp voor Cambodja

In oktober 2017 reisde een delegatie van „Augenärzte für die Welt“ (Oogartsen voor de wereld) naar Cambodja, waar in samenwerking met de „Cambodia International Sight Association“ (CISA) arme bevolkingsgroepen van oogheelkundige zorg worden voorzien.

omhoog

Om onze website zo optimaal mogelijk aan u te kunnen presenteren en continue te kunnen verbeteren, gebruiken wij cookies. Door verder te gaan met het gebruik van onze website, gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies. Meer info vindt u in onze privacyverklaring.

Het coronavirus
Hoe gaat Augenklinik Ahaus hiermee om?

Onze taak als zorgverlener is het om de zorg voor onze patiënten te waarborgen, zowel nu als in de toekomst. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de infectieketen te onderbreken, hebben wij extra maatregelen genomen. Wij nemen deze taak uitermate serieus en houden hierbij rekening met alle aanbevelingen van het Robert-Koch-Institut (RKI) op het gebied van uitgebreide hygiëne ter bescherming tegen het virus. Let op! In Duitsland is het dragen van een neus-mondkapje in openbare ruimtes verplicht. Kom daarom alleen met uw eigen mondmasker binnen.

Onze maatregelen worden conform de actuele situatie en regelgevingen aangepast. Om deze reden kunnen de door ons daadwerkelijk toegepaste maatregelen afwijken van het op onze website omschreven coronabeleid.

MEER INFORMATIE